Proslulé španělské letiště duchů jde opět do dražby. Ke koupi stačí koruna

Opuštěné letiště Ciudad Real

Opuštěné letiště Ciudad Real Zdroj: Africa Twin - Wikimedia Commons

Soudce pověřený správou letiště Ciudad Real Central učinil zatím poslední pokus prodat tento španělský vzdušný přístav, který se stal symbolem pro nehospodárné nakládání se státními i evropskými dotacemi. Vyvolávací cena tentokrát úplně chybí, letiště tak lze koupit i za velmi symbolickou sumu.

Letiště, které nese přiléhavé jméno Dona Quijota, postavila v roce 2008 skupina soukromých investorů za vydatné finanční podpory státu. Stavba stála 1,1 miliardy eur, letiště ležící asi 200 kilometrů od Madridu mělo sloužit hlavně pro nízkonákladové lety.

Zatímco plány na stavbu vznikaly v době zdánlivě nekonečného ekonomického růstu, svým otevřením se letiště trefilo do vrcholu evropské finanční krize. Řada leteckých společností změnila své plány a na Ciudad Real Central krátce létalo jen několik aerolinek. Provozovatel terminálu prvního soukromého letiště ve Španělsku CR Aeropuertos zkrachoval v červnu 2012.

Od té doby je letiště pod nucenou správou a neúspěšně hledá nového majitele. Ještě v prosinci 2013 činila vyvolávací cena sto milionů eur, posléze klesla na 80 a ještě později na 40 milionů eur. Nyní pověřený soudce vyhlásil další dražbu a dal najevo, že je ochoten přijmout jakoukoli finanční sumu. Obálky s nabídkami správce letiště otevře a vyhodnotí 19. června.

Nový majitel ale musí převzít i závazky letiště. Předchozí provozovatel za sebou nechal dluhy ve výši 529 milionů eur. Mezi největší věřitele patří aerolinky Air Berlin a Air Nostrum. Na své peníze stále čekají i ti, jejichž domy ustoupily stavbě letiště.

Španělsko, Polsko, Itálie: Brusel cpe miliardy do letišť duchů