Protest proti tunelu pro TGV vyústil v bitku s policií

TGV

TGV Zdroj: profimedia.cz

Bitka, vyvolaná odpůrci výstavby tunelu budoucí trasy vysokorychlostní železnice TGV z francouzského Lyonu do Turína, má za následek na tři desítky zraněných. Demonstranti se nad ránem snažili zabránit otevření stavby v severoitalské oblasti Val di Susa.

Policie rozháněla protestující slzným plynem a bagry ničila barikády, které vztyčili na silnicích vedoucích ke staveništi. „Demonstrantům nemůžeme v žádném případě ustoupit,“ prohlásil italský ministr dopravy Altero Matteoli.

Výstavba, která počítá s ražbou tunelu v Chiomonte zhruba 60 kilometrů západně od Turína, musí začít do konce června, jinak propadnou dotace Evropské unie. „Pokud nezačne, můžeme se rozloučit nejen se stamilionovými dotacemi z unie, ale také se spojením s Evropou, a tudíž se můžeme rozloučit s budoucností,“ řekl včera ministr vnitra Roberto Maroni. V neděli večer pochodovalo proti stavbě tunelu ve Val di Susa na dva tisíce lidí.

Francie a Itálie podepsaly v roce 2001 dohodu o vybudování linky TGV z Lyonu do Turína. Jde o strategické spojení pro evropskou železniční síť. Cestu z Paříže do Milána by mělo zkrátit ze současných sedmi hodin na čtyři.

Alpský tunel má být dlouhý 58 kilometrů, z čehož 12 kilometrů leží na italském území. Ústit má v údolí Val di Susa, jehož plánované narušení místní občané odmítají. Přímá ražba tunelu má začít v roce 2013, zprovoznění se plánuje na rok 2023.