Průplav v Nikaragui čelí další překážce. Domorodci odmítají vydat svá území

Nikaragua odložila stavbu kanálu

Nikaragua odložila stavbu kanálu Zdroj: ctk

Vláda Nikaragui tlačí na obyvatele okolí Nikaraguiského jezera, aby ustoupili stavbě průplavu, který má spojit Atlantský a Tichý oceán. Místní si stěžují, že o plánované stavbě nemají dost informací. Vláda podle nich svým postupem porušuje principy OSN.

Obyvatelé okolí největšího jezera v zemi tvrdí, že vláda se na nich snaží vynutit souhlas se stavbou kanálu přes jejich autonomní území. Podle Maríi Luisy Acosta, advokátky organizace CALPI poskytující právní poradenství původním obyvatelům Nikaragui, si na nátlak vládních úředníku stěžovali již dva představitelé místního teritoria Rama-Kriol.

„Tvrdí, že vláda je nutí, aby podepsali dokumenty, kterými se vzdají svého území,“ citoval jí server Mongabay.com. Domorodí vůdci požadují více informací a chtějí, aby stavbu kontroloval nezávislý dozor. Vláda je ale žádá, aby nejprve podepsali.

Na nepřípustný tlak si stěžuje i starosta města Punta Águila, kde by měl průplav ústit do Atlantiku. Carlos Wilson Billis stavbu dlouhodobě odmítá. Vláda jmenovala nového starostu ,přestože jeho funkční období končí až v březnu 2017, tvrdí.

Plánovaná trasa kanálu v NikaraguiPlánovaná trasa kanálu v Nikaragui | Global Forest Watch

Vláda teritoria Rama-Kriol vyzvala prezidenta Nikaragui Daniela Ortegu, aby „zastavil toto porušování lidských práv a ústavních záruk“. Vyzvala také ke zveřejnění studie dopadů stavby na životní prostředí, kterou má vláda k dispozici od poloviny minulého roku, ale dosud vydala jen její shrnutí.

Nikaragua udělila autonomii tradičním kmenovým územím v roce 2010. Aby přes ně nyní mohla postavit průplav, musí získat jejich souhlas.

Stavba kanálu, který má konkurovat Panamskému průplavu, naráží i na další potíže. Čínský investor Hong Kong Nicaragua Development (HKND) v prosinci oznámil odklad zahájení stavby na konce roku 2016.

Náklady na stavbu kanálu se odhadují na 50 miliard dolarů a majiteli HKND Wangovi Jingovi se nedaří přilákat další investory. Mezi důvody odkladu může patřit i to, že Wang kvůli propadu čínských akcií loni přišel o třetinu hodnoty majetku.