Průzkum: Tři čtvrtiny cestujících pražskou MHD chválí

Tramvaj KT8D5

Tramvaj KT8D5 Zdroj: Wikimedia

Pozitivní vysvědčení dali cestující pražské MHD. Tři čtvrtiny pasažérů, kteří alespoň jednou týdně využijí pražské spoje, jsou s přepravou v metropoli spokojeny. Pozitivně hodnotí především přesnost spojů, profesionalitu řidičů nebo technický stav vozidel.

Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP, která ve studii pro Dopravní podnik hlavního města Prahy o prázdninách oslovila sedm tisíc respondentů.

Při hodnocení jednotlivých parametrů pražské MHD udělili respondenti nejlepší známku přesnosti spojů, kterou ohodnotili průměrnou známkou 2,1 (na stupnici od 1 do 5).

Právě přesnost a návaznost spojů v pražské MHD je pro cestující klíčová, podobně jako dostatečná bezpečnost v prostředcích MHD. Naopak méně příznivě dotazovaní posuzují cenovou úroveň jízdného, která získala průměrnou známku 3,1.

Bezpečnost a dostupnost

Nejmenší posun ze sledovaných parametrů pozorují u zvýšení bezpečnosti pro cestující (3,2). Při zvyšování komfortu přepravy cestujících kladou respondenti velký důraz na bezbariérový přístup, který téměř třetina dotázaných hodnotí kladně u tramvají i autobusů.

„Nejhorší průměrnou známku 3,2 lze vnímat stále velmi kladně. Výsledky průzkumu také naznačují, že cestující, kteří pravidelně využívají pražskou MHD, staví Prahu v pomyslném evropském žebříčku velmi vysoko,“ uvedl Oldřich Zajíc, ředitel a jednatel společnosti SANEP.

Výsledky průzkumu společnosti SANEP dále ukázaly, že pravidelní cestující využívající pražskou MHD preferují veřejnou dopravu před dopravou osobním automobilem, především z důvodu její nižší finanční náročnosti a dobré dostupnosti.

Z finančních důvodů využívá MHD raději než auto celkem 68 procent dotázaných a díky její dostupnosti preferuje MHD před jízdou osobním automobilem celkem 73 procent respondentů.