První úseky D1 mají být zmodernizované do konce roku 2013

Dálnice D1

Dálnice D1 Zdroj: profimedia.cz

První zmodernizované úseky dálnice D1 mezi Prahou a Brnem budou hotové na konci příštího roku. Tento týden by mělo Ředitelství silnic a dálnic získat stavební povolení na druhý úsek mezi Šternovem a Psáři na Benešovsku.

ŘSD má zatím jen souhlas na devítikilometrový úsek Lhotka - Velká Bíteš na Žďársku, vydání povolení na úseky Loket - Hořice, Větrný Jeníkov - Jihlava a Velká Bíteš - Devět Křížů očekává během dubna, po dohodě ministerstva dopravy s ministerstvem životního prostředí, uvedla to ŘSD Nina Ledvinová.

Úsek D1 Mirošovice - Kývalka k modernizaci vyznačený červeně:

Dálnice D1Dálnice D1 | RSD

ŘSD již přesto vypsalo na zhotovitele všech pěti úseků soutěže v hodnotě čtyř miliard korun. Se zahájením prací na prvních úsecích počítá v polovině letošního roku.

Modernizace nejstarší tuzemské dálnice v úseku mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru má být dokončená do roku 2018 a vyjde na 23,6 miliardy korun. Oprava by měla být spolufinancovaná z peněz EU.

V letošním roce chce ŘSD otevřít kolem 24 kilometrů nových dálnic, což je více než dvojnásobek toho co loni. Dálniční síť a síť rychlostních silnic tak bude mít přes 1200 kilometrů. Cílový stav je přes 2 tisíce kilometrů.