Radikální změny v Praze. Autobusy a tramvaje jezdí jinudy

tramvaje v Praze

tramvaje v Praze Zdroj: E15

V Praze se ode dneška výrazně mění systém MHD, desítky tramvajových a autobusových linek změní svou trasu. Vzhledem k víkendovému provozu se ale případné komplikace očekávají až v pondělí, kdy se mnozí lidé vrátí z prázdnin a začne také nový školní rok.

Návrh změn v minulých týdnech kritizovaly mnohé městské části i část cestujících a výhrady měli také někteří odborníci. Změna počítá se zavedením 38 páteřních autobusových linek, takzvaných metrobusů, které budou mít ve špičce interval maximálně šest až osm minut. K metrobusům budou cestující svážet běžné a minibusové linky. Kompletní přehled změn a úprav si prohlédněte na stánkách Dopravního podniku Praha.

Jezdit bude nově také pět páteřních tramvajových linek s čtyřminutovým intervalem ve špičce, které doplní čtyři páteřní svazky, kdy dvě linky pojedou ve vytížených místech po stejné trase a na okrajích města se rozdělí.

Tam, kde autobusy jezdí zároveň s tramvajemi a metrem, budou autobusové linky omezeny a lidé budou muset více přestupovat. Dotkne se to například Evropské třídy či Plzeňské ulice. Zrušeny budou také tramvaje číslo 15, 19 a 21.