Rakouské vagony Českých drah obnoví nejspíš Janoza CZ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ceske drahy

České dráhy (ČD) chtějí vylepšit tři desítky let staré vagony, které v roce 2011 levně nakoupily v Rakousku. „Je to revitalizace, takže jde hlavně o opravy a zkulturnění interiéru, výměny čalounění, opravy WC a podobně,“ uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Vagony také svléknou červený kabát rakouských drah a převléknou se domodra.

Soutěž na obnovu vagonů vyhrála společnost Janoza CZ podnikatele Marcela Javorského. „Byl vybrán úspěšný uchazeč a nyní běží příslušné odvolací lhůty. Pokud se jiní účastníci výběrového řízení neodvolají, pak by měla zakázku realizovat tato společnost,“ uvedl Šťáhlavský.

Obnova 32 vagonů vyjde ČD na 68 milionů korun, samotná akvizice přede dvěma lety vyšla na 46 milionů, což je obvykle cena za jediný vagon. Dodací lhůta pro opravené vozy je devět měsíců. Pokud vše půjde bez zádrhelů, mohly by se objevit na koridorech na přelomu letošního a příštího roku. Dráhy počítají s jejich nasazením například na vlacích Praha–Ostrava–Žilina nebo Praha–Cheb. Výhodou je především rychlost až 160 kilometrů v hodině.

Nejde o první zakázku Českých drah pro Janozu CZ. Firma teď zajišťuje dílčí úpravy interiérů jednotlivých vagonů, dříve ovšem měla i zakázku na sto vagonů za 150 milionů korun.