Rakousko otevřelo část dálnice do Čech. Cesta na jih se zrychlí

ilustrační foto dálnice

ilustrační foto dálnice Zdroj: Euro Martin Pinkas

Rakušané v sobotu slavnostně odstranili další úzké hrdlo dopravy v regionu severojižním směrem. Po třech letech výstavby otevřeli motoristům šestikilometrový obchvat městečka Freistadt na budované rychlostní silnici S10 směrem z Lince do jižních Čech.

Cesta k jižním mořím či do Alp se tak výrazně ulehčí i Čechům. Centrem Freistadtu denně projelo na 25 tisíc vozidel, která se pravidelně řadila do dlouhých kolon. Rakouského státního investora Asfinag vyšel obchvat na 140 milionů eur.

Rychlostní silnice S10 začíná za Lincem u obce Unterweitersdorf, skončit by měla na rakousko-českém pomezí u vsi Wullowitz, kde naváže na plánovanou českou R3. Jenomže zatímco Rakušané mohutně budují, Češi zatím nejsou schopni zahájit ani několik staveb severně od Českých Budějovic a stavba R3 na jih od města se jeví téměř jako sen.

Rakušané proto svou S10 ukončí zatím severně od Freistadtu asi 15 kilometrů od hranic a počkají na vývoj na české straně. Do konce příštího roku by měli dokončit úseky jižně od Freistadtu směrem na Linec. Tím se vyřeší problémy nejen motoristů, ale i těžce zkoušených obyvatel obcí na trase.