Rakušané mají další past na řidiče: Radary fotí i nepřipoutané a telefonující

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: ČTK

Některé evropské země byly pro tento rok velmi kreativní ve vymýšlení nových pastí pro řidiče. Nejdůležitější novinky, které vyhledal Ústřední automotoklub, najdete v následujícím přehledu:

Rakousko: V této zemi je třeba si nyní ještě více než dříve dávat pozor na radary se záznamovou technikou. Novela silničního zákona totiž umožnila, že fotografii pořízenou tímto zařízením lze použít jako důkaz při prokazování také jiných přestupků než je překročení rychlosti. Konkrétně se jedná o nepoužití bezpečnostního pásu, telefonování bez hands-free sady, jízdy bez ochranné přilby (na motocyklu), případně obsazení vozidla větším množstvím osob než je přípustné.

Německo: Zdražuje se technické kontroly. Za absolvování technické kontroly se nyní bude platit částka v rozmezí 35 až 55 eur. Přesné taxy závisí na cenové politice jednotlivých spolkových zemí. Naopak minimálně ještě celý letošní rok budeme v osobních autech jezdit po zdejších "autobahnech" zadarmo. To, zda vůbec mýto zavedeno bude, záleží na výsledku letošních voleb. Od okamžiku rozhodnutí bude zavádění mýta do praxe trvat podle odborníků zhruba tři čtvrtě roku. Reálný termín zavedení mýta tak je zřejmě polovina roku 2018, spíše však až začátek roku 2019.

Slovensko: V obcích se teď můžete setkat s větším množstvím přiopilých cyklistů. Mají totiž povoleno 0,5 promile. V takovém stavu ale mohou jezdit právě jen a pouze na vozovkách v obci, případně na cyklostezce. Mimo obec musí být nadále střízliví.

K jakým změnám dojde v dalších evropských zemích čtěte zde.

Více na podobná témata na www.autorevue.cz.