RegioJet na východním Slovensku naváže autobusové linky na vlaky

Autobus společnosti Regiojet ještě pod značkou Student Agency

Autobus společnosti Regiojet ještě pod značkou Student Agency Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Český soukromý dopravce RegioJet oprášil plán na zavedení autobusových linek na východním Slovensku, které by navazovaly na jeho vlakové spoje. Dopravce dnes uvedl, že požádal o vydání licence na dvě nové linky a že má zájem i o další trasy. V minulosti se RegioJet v souvislosti se získáním povolení na provoz autobusových spojů dostal do sporu se slovenskými úřady.

„Chceme propojit města na východním Slovensku se stanicemi našich vlaků. Ty sice v současnosti jezdí do Kysaku či Košic, ale pro cestující, kteří pokračují dále na východní Slovensko, chceme zajistit garantovaný přípoj od nebo k jejich vlaku RegioJet,“ uvedl majitel dopravce Radim Jančura.

Novými linkami by RegioJet chtěl spojit Kysak s Prešovem, které je po Bratislavě a Košicích třetím největším městem na Slovensku, jakož i Kysak se Svidníkem. Plánuje i další spoje do dalších měst. Dohromady by tak nabídl 20 nových autobusových spojů denně.

Zavedení autobusových přípojů ke svým vlakům na východním Slovensku Regiojet plánoval již v minulosti. Proti vydání licence se loni ale postavila samospráva a dopravce svou žádost o získání povolení odvolal.

Komplikace provázely také udělení licence RegioJetu na autobusovou linku z Bratislavy přes Nitru do Banské Bystrice, kterou dopravce začal provozovat loni v únoru. Úřady nejprve žádost dopravce odmítly, což vyústilo kromě jiného do billboardové kampaně RegioJetu a do podání trestního oznámení na primátora slovenského města Nitra. Loni RegioJet začal vozit cestující autobusy ze slovenské metropole do Vídně.

Dopravce uvedl, že má zájem i o další vytížení vnitrostátní trasy na Slovensku, jakož i o mezinárodní linky. V průběhu několika let by se podobně jako v České republice chtěl i na Slovensku stát dopravcem, který propojí důležitá města. Od tohoto kroku očekává zvýšení kvality cestování a zlevnění jízdného nejméně o třetinu.

RegioJet kromě autobusové dopravy zajišťuje na Slovensku také státem dotovanou vlakovou dopravu na regionální trati z Bratislavy do Komárna na jihu země a komerční přepravu cestujících mezi slovenskou metropolí a Košicemi. Provozuje rovněž vlaky z Prahy do Košic.