Regionální aerolinky pomohly Aeroflotu k růstu zisku o 84 procent

Airbus aerolinek Aeroflot

Airbus aerolinek Aeroflot Zdroj: CC BY-SA 2.0: Axel Schwenke

Zisk ruského národního leteckého dopravce Aeroflot za první tři čtvrtletí letošního roku vylétl o více než 84 procent na 543,7 milionu dolarů (11 miliard korun). Firmě pomohly především výsledky regionálních aerolinek, které Aeroflot převzal před dvěma lety.

Aeroflot dokázal přilákat podstatně více cestujících, meziročně jejich počet vzrost o 14,7 procenta. Přepravní kapacita dopravce stoupla o 18,3 procenta, flotila se během roku rozšířila na 234 letadel. Rostly sice také náklady na palivo, obvyklý strašák pro ziskovost aerolinek po celém světě, dopravce to ale vysvětluje především otevřením nových linek a růstem počtu cestujících.

Nedařilo se naopak nákladní divizi, jejíž flotilu Aeroflot úplně uzemnil. Náklad dopravce nyní přepravuje jen prostřednictvím nákladových prostorů letadel na svých běžných linkách. Rozhodnutí vyústilo v pokles nákladní dopravy o 8,6 procenta.

Přes nedávný růst počtu linek expanze Aeroflotu nekončí. Nové aerolinky Aurora Airlines, které vznikly spojením Vladivostok Avia a Sakhalin Airlines, se zaměří na ruský dálný východ, kde je letadlo rozšířeným a často jediným způsobem dopravy.

Aeroflot chce také využít rostoucí popularity nízkonákladových aerolinek a chystá vlastní značku Dobrolet. Dopravce by měl nabídnout o 40 procent nižší ceny než síťoví dopravci. Dobrolet tak má přilákat především ty Rusy, kteří dosud letadlem běžně necestovali. Aerolinky budou mít základnu v Moskvě a příští rok nabídnou lety Petrohradu, Jekatěrinburku či Samary. V roce 2016 k nim přibudou linky do Kyjeva a Istanbulu.