Reklamace: Eurovia musí opravit dálnici D47

dálnice D47

dálnice D47 Zdroj: silnice-zeleznice.cz

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vrátilo stavební společnosti Eurovia CS k opravě zvlněný úsek dálnice D47 u Ostravy. Firma podle něj použila špatný podkladový materiál. Pro rádio Impuls to řekl pověřený ředitel ŘSD René Poruba.

Na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice D47 mezi Bělotínem a Ostravou reklamuje Ředitelství silnic a dálnic celkem 901 vad. „Uvedený počet reklamací je oproti ostatním stavbám podobné délky vysoce nadprůměrný,“ uvedlo již dříve ŘSD. Stát za úsek dlouhý 8,5 kilometrů utratil celkem 4,3 miliardy korun.

Nedlouho po uvedení úseku dálnice do provozu se povrch vozovky zvlnil, což je prý podle ŘSD důsledek použití nevhodného materiálu, takzvaného studeného odvalu, na stavbu tělesa dálnice. ŘSD v rámci reklamačního řízení požaduje opravu po společnosti Eurovia CS, která převzala dodavatele této komunikace, stavební firmu ODS-Dopravní stavby Ostrava. Eurovia pochybení odmítá, použitý materiál si prý vyžádalo ŘSD.

Rozhovor se šéfem ŘSD:

Ředitelství také tvrdí, že tři z mostů jsou po pěti letech ve stavu, který odpovídá konci jejich životnosti, a další dva mají menší závady. Eurovia proti tomu tvrdí, že mosty se propadají kvůli poddolovanému podloží a že byly pro postupné sedání projektovány.

Problematický úsek je v provozu od prosince 2007. Severomoravská D47 se začala budovat v roce 2004, nyní se stavba blíží ke svému konci. Zbývá dobudovat poslední úsek mezi Bohumínem a hranicemi s Polskem.