Rekordní zisk. Nízkonákladovka Ryanair vyplatí svou první dividendu

Ryanair

Ryanair Zdroj: ČTK / Soeren Stache

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings zvýšila za první pololetí svého finančního roku zisk po zdanění o 59 procent na rekordních 2,18 miliardy eur (53,2 miliardy korun), informovala ve výsledcích hospodaření. Letecká společnost zároveň poprvé přislíbila vyplácet investorům pravidelnou dividendu.

Takové výsledky však jsou podle dopravce výjimkou. Výrazně vyšší účet za palivo a zpoždění dodávek letadel Boeing mají nepříznivé dopady. Dodatečné náklady na petrolej znamenají, že Ryanair pravděpodobně nezopakuje takový výkon.

Za druhé čtvrtletí svého finančního roku zisk po zdanění letecké společnosti narostl o 26 procent na 1,72 miliardy eur. Toto období obsahuje klíčové letní měsíce.

Největší evropská letecká společnost podle počtu cestujících uvedla, že za finanční rok do konce března očekává zisk po zdanění v rozmezí 1,85 až 2,05 miliardy eur. S přehledem tak překoná předchozí rekord z finančního roku 2018, tedy z období před pandemií covidu-19.

Počet přepravených cestujících v období od dubna do září meziročně narostl o 11 procent na 105 milionů lidí. Ryanair navyšuje kapacitu rychleji než konkurenti - chce využít nárůstu cestování po uzávěrách během pandemie covidu-19. Ceny letenek irský podnik v prvním pololetí meziročně zvedl o 24 procent.

Letecká společnost oznámila první řádnou dividendu 400 milionů eur. Polovinu z ní investorům pošle v únoru a zbytek v září příštího roku. Podle nové dividendové politiky Ryanair plánuje vracet formou běžné dividendy přibližně 25 procent zisku po zdanění vykázaného v předchozím finančním roce, uvedla letecká společnost.

„Jsme rádi, že můžeme díky mimořádně silnému velikonočnímu období a rekordnímu letnímu provozu oznámit dobré pololetní výsledky,“ uvedl ve videoprezentaci šéf skupiny Michael O'Leary. „Správní rada (...) se také domnívá, že nyní je vhodná doba k vyhlášení řádné dividendové politiky,“ dodal. Letecká společnost sice v minulosti vyplácela mimořádné dividendy, ale vždy se vyhýbala příslibu pravidelných plateb.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějších půjček