Renault prodá pět procent ze svého podílu v japonské automobilce Nissan

Francouzský výrobce automobilů Renault prodá zhruba pět procent ze svého podílu v japonské automobilce Nissan.

Francouzský výrobce automobilů Renault prodá zhruba pět procent ze svého podílu v japonské automobilce Nissan. Zdroj: Reuters

Francouzský výrobce automobilů Renault prodá zhruba pět procent ze svého podílu v japonské automobilce Nissan, prodej pomůže vyvážit poměr sil v dlouholeté alianci obou firem. Renault to uvedl ve svém úterním sdělení. Prodej se uskuteční ve středu prostřednictvím odkupu akcií, který oznámil Nissan.

Renault a Nissan se po měsících jednání na konci července dohodly na podmínkách změn své aliance. Cílem je méně rozsáhlá, ale pragmatičtější a aktivnější spolupráce.

Renault nyní vlastní 28,4 procenta akcií Nissanu. Na začátku tohoto roku se ale zavázal, že svůj podíl výrazně sníží. Po úplném uskutečnění dohody budou obě automobilky nadále držet vzájemné podíly ve výši patnáct procent.

Francouzský podnik v úterý odhadl, že na základě současné ceny akcií Nissanu má první prodej akcií hodnotu 765 milionů eur (18,7 miliardy korun). Transakce povede ke kapitálové ztrátě z prodeje až 1,5 miliardy eur, kterou by Renault zaúčtoval ve své výroční finanční zprávě mimo provozní výnosy.

Partnerství Nissanu a Renaultu vzniklo v roce 1999, kdy Renault zachránil Nissan před hrozícím bankrotem. V roce 2016 se k nim připojila automobilka Mitsubishi. Aliance se otřásla v základech v listopadu 2018, když byl šéf Nissanu Carlos Ghosn zatčen kvůli obvinění, že zneužíval firemní peníze a nepřiznával všechny příjmy. Ghosn vedl i Renault a řídil také alianci mezi oběma automobilkami a Mitsubishi.