ŘLP investuje navzdory krizi. Na nový řídicí systém si půjčí miliardu u Komerční banky

České Řízení letového provozu v Jenči u Prahy

České Řízení letového provozu v Jenči u Prahy Zdroj: profimedia.cz

Dispečeři Řízení letového provozu v Jenči u Prahy zaznamenali za první pololetí v českém vzdušném prostoru 427 tisíc vzletů, přeletů a přistání.
Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti pohyb letadel po celé republice.
Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti pohyb letadel po celé republice.
Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti pohyb letadel po celé republice.
Jan Klas, generální ředitel státního podniku Řízení letového provozu
6
Fotogalerie

Státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP) se řadí mezi firmy těžce zasažené koronavirovou krizí. Navzdory obří ztrátě, kterou letos očekává, plánuje pořízení nového řídícího systému. Na investici si půjčí téměř miliardu u Komerční banky.

ŘLP v úterý uzavřel s Komerční bankou smlouvu o poskytnutí úvěru za téměř jednu miliardu korun (35 milionů eur) se splatností na sedm let. Peníze chce státní podnik využít na nákup nového řídicího systému od francouzské společnosti Thales.

„I v této pro civilní letectví zcela bezprecedentní situaci musíme pokračovat v realizaci kroků, které po odeznění krize zajistí naplnění našeho poslání a požadavky leteckých dopravců, jako našich zákazníků,“ uvedl generální ředitel ŘLP ČR Jan Klas. Nový systém je podle něj klíčovým projektem.

Podle Komerční banky je úvěr i výrazem důvěry v navrácení letecké dopravy do stavu před koronavirovým útlumem. „Věříme, že tím umožníme rozvoj ŘLP ČR a nepřímo přispějeme i ke zvýšení bezpečnosti ve vzdušném prostoru České republiky,“ uvedl člen představenstva banky David Formánek. Komerční banka podle něj chce hrát roli i při dalších projektech, které by měly přispět k restartu české ekonomiky.

Koronavirová krize výrazně omezila letecký provoz. V dubnu dispečeři odřídili 12 125 letů, což je meziročně o zhruba 83,5 procenta méně. V květnu pomalu provoz mírně ožívá.

ŘLP kvůli krizi očekává letos ztrátu až 1,2 miliardy korun, loni mělo zisk 238 milionů korun. Podnik nejspíš bude žádat stát, který je jeho zřizovatelem, o půjčku.