Stát připravuje až půlmiliardovou dotaci pro Řízení letového provozu

Dispečeři Řízení letového provozu v Jenči u Prahy.

Dispečeři Řízení letového provozu v Jenči u Prahy. Zdroj: Profimedia

Řízení letového provozu.
Jan Klas, generální ředitel státního podniku Řízení letového provozu.
Ministerstvo dopravy.
Ministr obchodu a dopravy Karel Havlíček.
5
Fotogalerie

Zásadní propad leteckého provozu nejen nad Českem citelně dopadá i na státní podnik Řízení letového provozu. Ten přišel o výraznou většinu svých příjmů, poptávka po navigačních službách se logicky snížila na minimum. Ze státní kasy by tak podnik mohl letos obdržet až půl miliardy korun ve formě účelové dotace. Tu nyní připravuje ministerstvo dopravy, sdělil na dotaz deníku E15 mluvčí rezortu František Jemelka.

“Podnik patří mezi prvky kritické infrastruktury státu a je jeho povinností i nadále zajišťovat v základním rozsahu letové služby ve vzdušném prostoru ČR a na klíčových letištích,” uvedl Jemelka. “Zároveň je podnikem, který je výnosově postižen propadem provozu. Proto se mu ministerstvo dopravy, které je jeho zakladatelem, rozhodlo pomoci,” dodal Jemelka.

Ministerstvo proto v rámci zákona o rozpočtových pravidlech a o změně souvisejících zákonů připravuje vypsání účelové dotace na zajištění poskytování letových provozních a navigačních služeb včetně těch letištních.

Výzvu má ministerstvo zveřejnit příští týden. Peníze budou poskytnuty z jeho rozpočtové kapitoly. Půl miliardy korun je maximální možná výše dotace, ta ale zároveň nemusí být jedinou formou státní pomoci.

“Do budoucna nelze vyloučit například ani případné poskytnutí návratné bezúročné finanční pomoci, ale vše bude záviset na dalších analýzách a vyhodnocování potřeb státního podniku,” dodal Jemelka.

Generální ředitel ŘLP Jan Klas pro server Zdopravy tento týden řekl, že podnik přichází o dvě stě milionů svých příjmů měsíčně. Za celý letošní rok očekává ztrátu 1,2 miliardy korun. Dlouhodobě přitom patřil k výdělečným státním podnikům, jen loni dosáhl zisku 238 milionů. Průměrný denní počet letů se v současné době dle Klase snížil z dřívějších 2500 letů na asi 216 letů za den.