ŘSD nakoupí dálniční váhy pro kamiony, zaplatí až 180 milionů

Kamiony

Kamiony Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje nakoupit zařízení pro vysokorychlostní vážení kamionů za jízdy na dálnicích za 150 až 180 milionů korun. Vyplývá to z předběžných informací uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. Systém by mohl začít fungovat od listopadu příštího roku. Nahradit má současné mobilní váhy, jejichž efektivita je výrazně nižší.

„Zatímco při vážení vozidel na mobilních stacionárních vahách, kdy proces zvážení jednoho vozidla (včetně vyřízení dokladů) může trvat kolem 30 minut, jsou vozidla na vysokorychlostních vahách zvážena během jízdy, aniž by musela jakkoliv zpomalit, nebo snad byla odkloněna ze své trasy,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

ŘSD si od pořízení nových vážících zařízení slibuje významný úbytek přetížených kamionů, které ničí povrch vozovek. Celkem plánuje Ředitelství silnic a dálnic nová zařízení trvale instalovat zhruba na dvacítce míst a v horizontu dvou až tří let pokrýt většinu tuzemských dálnic.

O vysokorychlostním vážení kamionů se mluví déle než deset let, ve zkušebním provozu si už ŘSD rychlováhy v minulosti vyzkoušelo. V roce 2011 například ministerstvo dopravy uvádělo, že přetížených kamionů jezdilo na českých silnicích 30 procent a že mohou snížit životnost silničních staveb bezmála o třetinu.