ŘSD nesmí disponovat s nemovitým majetkem, rozhodl exekutor

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nesmí disponovat s nemovitým majetkem. Důvodem rozhodnutí exekutora je spor o vyklizení pozemku v Pražském Radotíně, který ŘSD využívalo při výstavbě tunelů pražského okruhu a přes který vede vodovod napájecí protipožární systém tunelů pražského okruhu. Proti rozhodnutí už ŘSD podalo návrh na odklad.

Ředitelství silnic nemůže bez souhlasu exekutora nakládat s pozemky, které vykupuje pro výstavbu nových komunikací nebo s pozemky pod servisními centry, které v regionech zajišťují údržbu dálniční sítě, uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Protože ŘSD zpravidla pozemky neprodává, ale vykupuje, předpokládá tak státní příspěvková organizace, že by rozhodnutí exekutora nemuselo běžnou činnost ředitelství příliš omezovat.

Do exekuce rovněž nejsou zahrnuté peněžní účty. Ředitelství tak podle Rýdla může i nadále platit stavebním firmám a projektantům pracujícím na rozpracovaných silničních stavbách. Postup majitele pozemku přesto organizace považuje za šikanózní jednání, za kterým stojí spekulativní jednání. Majitel údajně v průběhu výstavby tunelů opakovaně navyšoval cenu za pronájem až na trojnásobek původní ceny.

„Toto bohužel není ojedinělá záležitost. Ojedinělé je to pouze v tom, že tento případ dospěl tak daleko,“ doplnil Rýdl. Podobných případů, kdy se ŘSD soudní cestou brání takovýmto spekulativním postupům, je podle mluvčího více.