Rusko zakázalo lety do Turecka, Aeroflot zastavil prodej letenek

Airbus aerolinek Aeroflot

Airbus aerolinek Aeroflot Zdroj: CC BY-SA 2.0: Axel Schwenke

Ruská letecká společnost Aeroflot dočasně zastavila prodej letenek do Istanbulu a turistického letoviska Antalye na jihu země. Informovala o tom agentura TASS. Za důvod označily aerolinky zákaz, který pro lety do Turecka vydala ruská agentura pro civilní letectví Rosaviacija.

Společnost i nadále nabízí letenky na linky z Turecka do Ruska, uvedl Aeroflot. Prodej letenek opačným směrem chce obnovit až poté, co zruší Rosaviacija své nařízení. Po zmařeném pokusu o puč se o víkendu z Turecka do Ruska vrátilo asi 2000 Rusů.

Prezident Vladimir Putin v sobotu nařídil vládě, aby se postarala o návrat ruských turistů z Turecka do vlasti. V době zahájení vojenského puče jich bylo v zemi podle ruských médií asi 5000.

Putin o víkendu hovořil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem a odsoudil pokus o vojenský převrat. Vyjádřil ale také naději, že se Turecko postará o bezpečí ruských turistů v zemi.

Rusko a Turecko teprve před nedávnem začaly pracovat na obnově vztahů pošramocených listopadovým sestřelením ruské stíhačky nad syrsko-tureckou hranicí. Umožnil to omluvný dopis prezidenta Erdogana. Rusko pak v rychlém sledu rozhodlo o postupném rušení sankcí na dovoz tureckých potravin a zemědělských produktů i těch, které se týkaly turistického ruchu. Pokus o vojenský převrat ale zjevně návrat ruských turistů do Turecka zabrzdil.

Kreml rovněž potvrdil dřívější informace tureckých médií, že se Putin s Erdoganem setká osobně na počátku srpna.