Ruzyňské letiště dále roste, přibylo mu téměř sedmnáct procent cestujících

Letiště Václava Havla Praha.

Letiště Václava Havla Praha. Zdroj: ČTK

Letiště Václava Havla Praha.
Boeing 737 společnosti Travel Service
Suchoj Superjet, Brussels Airlines
Suchoj Superjet, Brussels Airlines
5
Fotogalerie

Pražskému letišti přibylo během letošního třetího čtvrtletí 16,8 procenta cestujících. Podle mezinárodní asociace leteckých operátorů Airport Council International (ACI) se tak v kategorii letišť s ročním počtem pasažérů mezi deseti až 25 miliony dostalo mezi pětici nejrychleji rostoucích v Evropě.

Před Prahou se umístily Antalya (+56,5 procenta), Ankara (+33,8 procenta), Varšava (24,2 procenta) a Petrohrad (+21,8 procenta). Ruská a turecká letiště podle asociace bodovala i v kategorii největších letišť. Téměř 20procentním tempem rostlo ve třetím čtvrtletí moskevské letiště Šeremeťjevo, istanbulské Atatürkovo letiště si připsalo zhruba 12 procent a téměř osm procent letiště Sabiha Gökçen nacházející se na asijské straně Istanbulu.

Největší meziroční nárůsty počtu odbavených cestujících zažívalo pražské letiště v prvním pololetí letošního roku. V prvním čtvrtletí uvádělo meziroční nárůst o 19 procent, v pololetí 21procentní růst. V tiskové zprávě to dnes uvedlo pražské letiště. Růst počtu cestujících na Letišti Václava Havla je podle managementu dán kombinací vyššího počtu provozovaných letů, zvyšování kapacit na stávajících spojích a rostoucí obsazenosti letadel. Loni pražské letiště odbavilo 13 milionů cestujících, do konce roku si management vytyčil cíl zhruba 15 milionů cestujících.

Podle zimního letového řádu, který začal platit koncem října, má pražské letiště pravidelné spojení do 112 míst z 41 zemí. Linky pro cestující provozuje 56 leteckých společností, celkem z Prahy létá 61 aerolinek.

ACI reprezentuje zhruba 500 letišť ve 45 evropských zemích. Ta jsou rozdělena do čtyř kategorií podle počtu ročně odbavených cestujících.