„Ryanair šíří strach“. České odbory válčí s nízkonákladovým obrem

Odstavené letouny aerolinek Ryanair

Odstavené letouny aerolinek Ryanair Zdroj: Reuters

Odstavené letouny aerolinek Ryanair
Ryanair kvůli potížím plánuje propouštění
Šéf Ryanairu Michael O'Leary
Ryanair
Michael O’Leary, Ryanair
6
Fotogalerie

Největší evropský nízkonákladový letecký dopravce Ryanair nezákonně propustil tři členy nově založených pražských odborů společnosti. V petici, kterou on-line podepsalo téměř sedm set osob, to tvrdí odborová organizace B.United, jež sdružuje především české zaměstnance Ryanairu - palubní personál i piloty, kteří působí na tuzemské základně dopravce. Zástupci společnosti Ryanair situaci na dotaz deníku E15 odmítli komentovat.

Petice je adresovaná vedení Ryanairu v čele s jeho šéfem Michaelem O’Learym. Odbory píší, že byli zaměstnanci koncem loňského roku „tlačeni“ do podpisu nových kontraktů, které jim měly zajistit lepší podmínky. Následoval ale prý pravý opak. A nyní Ryanair předkládá pražským zaměstnancům k podpisu další nové smlouvy, tentokrát se sníženými mzdami. Těm, kteří nepodepíšou, aerolinky podle odborů hrozí výpovědí.

„Poté, co jsme oznámili vznik naší organizace, ve víře konstruktivního dialogu, společnost (Ryanair) odpověděla nezákonným okamžitým propuštěním tří našich členů,“ uvedly odbory. Výpověď údajně dostali Matteo Pizzolato, Andrea Schiraldi a Izhar Arcos Poveda.

„Naše smlouvy spadají pod české právo a propuštění členů bez schválení naší organizace je ilegální podle článku 62 a 69 českého zákoníku práce,“ píší odbory. Patřičný souhlas B.United nevydaly. „Je to taktika Ryanairu, šířit strach, vědí, že nemohou vyhrát proti jednotné pracovní síle,“ dodala organizace.

Odbory požadují obnovení zaměstnaneckých smluv pro své členy a zahájení „skutečného“ dialogu o pracovních podmínkách.

B.United byla zaregistrována u rejstříkového soudu v Praze a spadá pod Odborový svaz dopravy.