Ryanair zrušil linku z Londýna do Pardubic kvůli problémovým boeingům

Ryanair

Ryanair Zdroj: Reuters

Ryanair
Ryanair
3
Fotogalerie

Problémy s nejnovější generací Boeingu 737 se dotknou i cestujících odlétajících z východních Čech. Irský nízkonákladový dopravce Ryanair musel kvůli kapacitním problémům zrušit lety mezi Pardubicemi a londýnským letištěm Stansted. Letiště o tom informovalo na Facebooku. Jako první na to upozornil server Zdopravy.

Opatření se dotkne všech letů mezi oběma městy, které měly proběhnout mezi 2. červencem a 26. říjnem letošního roku. Provozovatel letiště přitom uvedl, že se v současnosti snaží vyjednat dohodu o pouhém omezení, ne zrušení letů.

Ryanair v současnosti z Pardubic létá třikrát týdně, v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Dvakrát týdně pak dopravce z východu Čech létá také do španělského Alicante. V průběhu letošní sezóny tak budou na pardubickém letišti převažovat především dovolenkové destinace. I český Smart Wings však oznámil, že kvůli nedostatečné přepravní kapacitě v letovém řádu bude muset některé lety omezit.

Boeingy 737 starší generace 800 v současnosti tvoří páteř Ryanairu, provozuje jich 438. V první půlce letošního roku měla společnost začít přebírat první stroje novější generace MAX, jejich dodávky aerolinkám však americký výrobce přerušil.

V průběhu března úřady zastavily provoz této generace letadel poté, co došlo k dvojici tragických nehod. Za ně podle předběžných výsledků vyšetřování může systém autopilota, konkrétně jednotka, která kontroluje úhel náběhu stroje. Ta nefungovala správně a letadlo automaticky směrovala k zemi.