Šéfem drah je Daniel Kurucz, Babišův muž

Šéfem a předsedou představenstva Českých drah se stal dosavadní náměstek ředitele  pro ekonomiku a techniku Daniel Kurucz 
Dozorčí rada Českých drah odvolala 20. února představenstvo firmy včetně dosavadního ředitele Dalibora Zeleného a zvolila nové.

Šéfem a předsedou představenstva Českých drah se stal dosavadní náměstek ředitele pro ekonomiku a techniku Daniel Kurucz Dozorčí rada Českých drah odvolala 20. února představenstvo firmy včetně dosavadního ředitele Dalibora Zeleného a zvolila nové. Zdroj: ctk

Šéfem a členem představenstva Českých drah se stal dosavadní náměstek pro provoz Daniel Kurucz, který donedávna působil ve skupině Agrofert. Dalibor Zelený tak po půl roce v čele podniku končí. Dozorčí rada národního dopravce ho včera odvolala z představenstva a naplnila tak scénář, který server E15.cz nastínil už koncem ledna.

Z představenstva zmizel i Karel Otava, čímž radní fakticky vymetli lidi, dosazené v létě zemanovským ministrem Zdeňkem Žákem.

Zemanovce tak střídá u vesla (nebo spíš za pultem lokomotivy) babišovec Kurucz, podobně jako se to stalo u nadřízeného ministerstva dopravy. Nově v představenstvu zasedne i dosavadní náměstek pro provoz Michal Štěpán a také podnikový ekonom a někdejší člen představenstva Unipetrolu Pavel Krtek. S ním se zřejmě počítá pro dceřiné ČD Cargo.

Signálů, že na vrcholném postu ČD dojde ke změně, bylo povícero. Dozorčí rada například několikrát neprodloužila Zelenému smlouvu , který tak několik týdnů fungoval v provizoriu. A to i přesto, že radní vyslovili vedení drah pochvalu a řediteli schválili za loňský rok odměnu 750 tisíc korun.

Daniel Kurucz (45) - Babišův a Žaludův muž
Daniel KuruczDaniel Kurucz | CTK
Daniel Kurucz je známý svým blízkým vztahem k šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, u něhož byl v poslední době několikrát na konzultacích. Až do jara loňského roku seděl v představenstvu Babišova Agrofertu a řídil dceřinou chemičku Synthesii. Pak ale musel úspěšný manažer znenadání a narychlo odejít, dodnes se přitom spekuluje, proč se tak stalo. S Babišem se totiž rozešli zjevně v dobrém, už proto, že Synthesia pod Kuruczovým vedením prosperovala a dosáhla do té doby nejvyššího zisku. Zlé jazyky tvrdí, že důvody náhlého odchodu byly mimopracovní.
Ještě za vedení bývalého generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy nastoupil Kurucz do managementu národního dopravce a jako jediný ze žaludovců přežil následnou čistku prohradního ministra dopravy Zdeňka Žáka. Ta vynesla do čela drah Dalibora Zeleného. Po necelém roce na dráze se Kurucz dostává do čela podniku.
Kurucz vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické, před šesti lety si doplnil vzdělání studiem MBA na ČVUT a Sheffield Hallam University. Kariéru začal v roce 1991 v logistice firmy Lagermax. Před Agrofertem si vyzkoušel vysoké manažerské posty například ve společnostech Fujifilm, Carborundum nebo Sandvik.

Kurucze nečeká v čele národního dopravce procházka růžovým sadem. Především bude muset najít 1,5 miliardy na splátku rychlovlaků Railjet. Jako nejschůdnější se jeví převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty za sedm miliard korun. Pro toto řešení ale bude muset získat ministra dopravy Antonína Prachaře a následně celou vládu. Nesnadné bude rovněž naplnit podnikatelský plán a dostat ztrátového dopravce do provozního zisku.

Na celé výměně zaráží jedna zajímavost. Ministr nepostupoval klasickou cestou odzhora dolů jako jeho předchůdce. Ten nejprve vyměnil členy valné hromady (řidící výbor), která zvolila nové členy dozorčí rady, ta si vybrala představenstvo, jehož členového ze svého středu vybrali generálního ředitele. Prachař šel na věc přímo a Zeleného se zbavil, ačkoliv v dozorčí radě sedí ještě lidé dosazení Žákem. „České dráhy nutně potřebují vysoce odborné vedení a stabilitu, rozhodně v nich není prostor pro komsomolce a loupežníky. To je druh lidí, kteří mají dojem, že něčemu rozumí, ale nemají v tom praxi,“ komentoval už minulý týden Zelený zvěsti o svém odvolání.

Dalibor Zelený (nar. 1957)
Současný šéf Českých drah Dalibor ZelenýSoučasný šéf Českých drah Dalibor Zelený | Profimedia.czGenerální ředitel a předseda představenstva Českých drah (obojí od července 2013) a předseda dozorčí rady ČD Cargo (od září 2013). Působil mimo jiné jako poradce generálního inspektora ČD; ředitelem ČD již byl od září 1998 do března 2003; od října 2006 do dubna 2008 vedl společnost Železnice SR, která má na Slovensku na starosti správu železniční infrastruktury; před návratem do ČD působil jako konzultant evropských projektů.
Jako šéf Českých drah v letech 1998 až 2003 prožil mj. transformaci firmy ze státní organizace na akciovou společnost, podepsal i dodatek smlouvy na nákup Pendolin, což později prošetřovala policie. Zelený jakákoli podezření odmítl a policie na jaře 2007 vyšetřování odložila s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin.
Koncem roku 2002 se v tisku objevila informace, že Zelený získal luxusní byt od společnosti Step, které dráhy předtím prodaly lukrativní pozemky v Libni. Podezření z korupčního jednání Zelený odmítl.
Podruhé nastoupil do čela Českých drah loni v létě, tedy krátce po rozsáhlé personální výměně původního managementu, kterou po svém nástupu prosadil tehdejší ministr dopravy Zdeněk Žák (SPOZ). Z vedení ČD tehdy musel odejít dlouholetý šéf firmy Petr Žaluda, kterému Žák vyčítal přílišné zadlužení společnosti.
Po nástupu do čela ČD loni v červenci Zelený řekl, že dráhy musí především zastavit své zadlužování a současně musí zajistit obnovu zastaralého vozidlového parku, zejména na méně vytížených rychlíkových tratích v osobní dopravě. V nákladní dopravě žádal posílit obchodní oddělení ČD Carga a prověřit možnost spojení s jeho slovenským protějškem ZSSK Cargo.
V polovině prosince 2013 konstatovala dozorčí rada ČD, že je se Zeleného prací spokojena a za uplynulých pět měsíců mu přiznala odměny tři čtvrtě milionu korun. Zároveň mu však odmítla prodloužit manažerskou smlouvu. Od začátku letošního roku má proto Zelený pouze překlenovací kontrakt. Dnes mu dozorčí rada ČD na doporučení nového ministra dopravy Antonína Prachaře prodloužila manažerskou smlouvu jen do konce února.
Tento týden se v souvislosti s jmenováním nové vlády v tisku objevila informace, že Zeleného má v čele ČD nahradit jeho dosavadní náměstek Dalibor Kurucz. Kurucz prý na schůzce s Andrejem Babišem, šéfem hnutí ANO, které nominovalo ministra dopravy.