Senátoři chtějí zachovat billboardy u silnic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Nová pravidla pro omezení billboardů podél silnic asi Senát hladce neschválí. Část senátorů chce totiž nová pravidla jen pro reklamní poutače u dálnic a rychlostních silnic.

Návrh, s nímž přišla senátorka ODS Veronika Vrecionová, chtějí někteří senátoři prosadit za pomoci senátního hospodářského výboru. Vrecionová prosazuje zachování billboardů u místních komunikací a silnic II. a III. třídy.

Sněmovnou schválená verze, kterou připravilo ministerstvo dopravy, by podle ní totiž znamenala do pěti let likvidaci 90 procent billboardů s dvoumiliardovým výpadkem pro státní rozpočet. Znamenala by prý i výpadky pro rozpočty obcí a krajů.

Ještě radikálnější byl senátor ČSSD Karel Korytář, podle něhož je nové omezení spojeno s rizikem arbitráží proti ČR. Se svým návrhem nová pravidla nezavádět ale zůstal osamocen. Za razantní omezení se naopak přimlouval ředitel dopravní policie Leoš Tržil, podle něhož řada stávajících billboardů nesplňuje zákonné podmínky pro jejich umístění a je obtížné je zrušit. „Reklama je pro silniční provoz nebezpečná, je třeba ji zásadně zredukovat,“ uvedl.

Novela má také zavést možnost až třináctiprocentní slevy na mýtném pro kamiony, které na mýtném zaplatí větší částku, než jakou stanoví vláda ve svém nařízení. Podle ministerstva dopravy to odpovídá jeho dohodě se sdružením automobilových dopravců Česmad Bohemia. Slevy jsou formou kompenzace tuzemským dopravcům za zvyšování cen mýtného o 25 procent v loňském a letošním roce. Díky němuž se loni vybralo o 1,5 miliardy navíc. Na slevách by měl stát vrátit zhruba 300 milionů korun.

Součástí novely je také vytvoření podmínek pro evropskou službu elektronického mýtného, která má propojit systémy mýtného v členských státech. Norma má upravit pravidla pro takzvané nízkorychlostní vážení kamionů.