Severní Korea hledá zahraniční investory, chce koupit výletní loď s kasinem

Video placeholde

Korejská lidově demokratická republika nepatří mezi klasické dovolenkové destinace. Ačkoliv je do země omezený vstup možný, mnoho návštěvníků diktátorský režim a velká chudoba nepřiláká. To se však vládnoucí strana snaží změnit. V současnosti hledá investory, kteří by jí pomohli financovat chod výletní lodi, na níž by si turisti užili svou dovolenou. Celkem chce vybrat 20 milionů dolarů. 

Ačkoliv turisté, kteří se do Severní Koreje na výlet vydají, míří mnohdy do hlavního města Pchjongjangu, země má pro turisty také další zajímavou oblast. Tou je region Mount Kumgang, který se nachází na jihovýchodě země nedaleko od hranic s Jižní Koreou. Pro zahraniční turisty se otevřel na přelomu tisíciletí za vlády Kim Čong-ila a jeho význam byl od počátku jasný – proud turistů, především těch jihokorejských, znamená pro státní kasu legální přísun „tvrdé měny“.

A to i přesto, že turistický region provozuje koncern Hyundai. Ve finále má poslední slovo nad organizací oblasti komunistická vláda KLDR.

V minulosti turisté do oblasti cestovali především lodí, později dokonce došlo k vystavění přímého silničního spojení. Nyní však resort vidí v obnovení námořní linky další šanci, jak zaujmout potenciální návštěvníky. Vyvolené plavidlo nese jméno Royale Star a pochází ze sovětské éry. Celkem dokáže pojmout až tisíc turistů. Nyní však loď stojí opuštěná v docích.

Národní park Kumgang

Do turistické oblasti Mount Kumgang má vozit turisty z Vladivostoku vzdáleného asi 500 km a Jihovýchodní Asie. Peníze získané od investorů mají sloužit k rekonstrukci lodi, jejímž hlavním cílem bude vybudování kasina přímo na palubě plavidla. V samotné Severní Koreji je totiž hazard striktně zakázán, turisté si ho tak budou moci užít aspoň v mezinárodních vodách. „Snažíme se diverzifikovat a zatraktivnit nabídku pro turisty, kteří míří do Mount Kumgangu,“ uvádí stránka nabízející investici.

Zájemci mohou investovat formou joint-venture nebo jako nezávislá zahraniční společnost.