Shodu mezi odbory a vedením ČSA má dojednat mediátor Hůrka

Airbus A319 Českých aerolinií

Airbus A319 Českých aerolinií Zdroj: CSA

Zástupci pilotů se dohodli s vedením Českých aerolinií na osobě zprostředkovatele. Jednání o kolektivní smlouvě povede expert na pracovní právo z pražské právnické fakulty Petr Hůrka. Ministerstvo práce a sociálních věcí ho rovněž pověřilo vyjednáním dohody se zástupci letušek a stevardů.

První setkání mezi zástupci pilotů a vedením ČSA za působení zprostředkovatele se dosud neuskutečnilo, plánuje se ale na tento týden, uvedl prezident prezident Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA Stanislav Fiala. Na podobě kolektivní smlouvy se vedení se zástupci zaměstnanců nedokázalo shodnout od loňského podzimu. Důvodem je především dlouhodobě avizované snižování platů provozních zaměstnanců, ke kterému přistoupilo vedení společnosti od začátku února.

Po snižování mezd přišli někteří zaměstnanci zhruba o 30 procent platu. Pokud se nepodaří dospět k dohodě ani za přispění zprostředkovatelů, avizovaly už dříve odbory v ČSA, že jsou ochotné vstoupit do stávky. Podle mluvčího ČSA Daniela Šabíka vychází nový mzdový řád z restrukturalizačního plánu firmy a odpovídá realitě českého trhu i konkurenci. Současná nákladová struktura ČSA je příliš vysoká a nekonkurenceschopná.

ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun. Majoritním vlastníkem je dosud stát, to se má ale změnit v souvislosti s převodem 34procentního podílu akcií ČSA ze státního Českého Aeroholdingu na privátní Travel Service. Českému Aeroholdingu v ČSA po dokončení transakce zůstane 19,74 procenta, 44 procent má Korean Air, 34 procent získá Travel Service a zbylá 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. S transakcí již vloni v prosinci souhlasila Evropská komise.