Silnice prvních tříd začne v zimě uklízet soukromá firma, nejdřív na Zlínsku

Zimní údržba silnic

Zimní údržba silnic Zdroj: euro

Sníh ze silnic prvních tříd budou odklízet i soukromé firmy. Pilotní tendr na zimní údržbu ve Zlínském kraji vyhrála společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Naopak obdobný čtyřletý kontrakt na Karlovarsku obhájila Údržba silnic Karlovarského kraje. Stát vypsáním tendrů na úklid sněhu ušetřil pětinu očekávaných nákladů.

Dosud správu silnic prvních tříd vykonávaly výhradně organizace vytvořené jednotlivými kraji (Správy a údržby silnic – SÚS), soukromníci mohli sloužit pouze jako jejich subdodavatelé.

AVE CZ zvítězila ve dvou oblastech na Zlínsku s nejnižší cenou 77,5 milionu korun na čtyřleté období začínající letošním podzimem. Údržba silnic Karlovarského kraje vyhrála v soutěžích na celkem tři oblasti na Karlovarsku s cenou 98,5 milionu korun. Hodnotu zakázky ve všech pěti oblastech přitom ministerstvo dopravy původně odhadlo na 224 milionů korun.

Vítězové tendrů se postarají o odklízení sněhu a sypání silnic a zajistí i základní letní údržbu. „Budou své oblasti projíždět a odstraňovat například popadané větve nebo zpět umísťovat spadlé dopravní značky,“ vysvětli mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Složitější komplikace, nad rámec jejich možností, přenechají Ředitelství silnic a dálnic.

Současný tendr se má stát vzorem, podle kterého hodlá ministerstvo soutěžit i další lokality v Česku. Celkem vypíše tendry na 58 oblastí, zhruba polovinu z nich v příštím roce.

V Česku se aktuálně nachází na 6,5 tisíce kilometru silnic prvních tříd. Dálnice a část rychlostních silnic spravuje prostřednictvím vlastních správ státní organizace ŘSD. O komunikace druhých a třetích tříd pečují kraje.

O AVE CZ usilují Penta, PPF a EP Industries

Silničáři spočítali účty za zimu, stát doplatí miliardu