Škoda Auto se příští rok vrátí do Kazachstánu. Začne tam i s montáží čtyř modelů

Výroba Škody Kodiaq

Výroba Škody Kodiaq Zdroj: Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto se od příštího roku vrátí na trh v Kazachstánu, zároveň tam začne s montáží čtyř modelů, a to Kodiaq, Kamiq, Karoq a Octavia. Při výrobě a prodeji bude spolupracovat se společností Allur Company. Do roku 2028 chce mít na trhu v zemi pětiprocentní podíl. 

„Kazachstán je pro automobilku Škoda Auto atraktivní příležitostí pro další urychlení internacionalizace. Zároveň se jedná o návrat na trh se slibným potenciálem, protože automobil zde v současné době vlastní méně než pětina obyvatel,“ uvedl předseda představenstva automobilky Klaus Zellmer.

Auta pro kazašský trh se budou vyrábět v závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách, finální montáž zajistí závod Allur Company v Kostanaji, společnost zajistí i dodávky do místních autosalonů. „V příštím roce plánujeme v Kazachstánu otevřít 15 dealerství ve velkých městech, jako je Astana, Almaty, Šymkent nebo Kostanaj. Klientům nabídneme nejen nejprodávanější model Octavia, ale také celosvětově úspěšná SUV Kodiaq, Karoq a Kamiq,“ doplnil člen představenstva automobilky Martin Jahn.

V Kazachstánu, kde žije přes 19 milionů lidí, nyní připadá na 1000 obyvatel 186 motorových vozidel. Automobilka očekává, že celkový objem trhu s novými vozy v Kazachstánu v příštích pěti letech přesáhne 200 tisíc automobilů. Škoda Auto chce v letech 2024 až 2028 dosáhnout pětiprocentního podílu. V Kazachstánu už působila v letech 2005 až 2021, kdy na trh dodala přes 23 tisíc vozů.

Místní partner automobilky, společnost Allur Company, je největším výrobcem automobilů v Kazachstánu. Loni dosáhl podílu na trhu ve výši přes 44 procent. Zabývá se výrobou a prodejem osobních aut, komponentů a náhradních dílů pro užitková vozidla a provozováním servisní sítě po celé zemi.

Letos v září vstoupila Škoda Auto na vietnamský trh. Ve střednědobém horizontu tam chce prodávat 30 tisíc aut ročně a po roce 2030 překročit hranici 40 tisíc vozů.