Škoda Transportation předala první elektrický vlak pro fotbalové Euro

Nová jednotka pro Ukrajinu

Nová jednotka pro Ukrajinu Zdroj: CTK/Petr Eret

Strojvůdce v nové soupravě
Interiér dvoupodlažní jednotky
Nová jednotka pro Ukrajinu
Interiér soupravy
Interiér dvoupodlažní jednotky
11
Fotogalerie
První šestivozovou dvoupodlažní elektrickou jednotku pro meziregionální dopravu převzali dnes zástupci ukrajinské vlády v čele s vicepremiérem Borisem Kolesnikovem ve zkušebním centru ve Velimi. Moderní elektrický vlak bude jezdit na klíčových tratích mezi největšími ukrajinskými městy a už v červnu bude vozit fanoušky při mistrovství Evropy ve fotbale Euro 2012.

Pro Škodu Transportation a její dceřinou firmu Škoda Vagonka představují dvě dokončené soupravy kontrakt téměř za miliardu korun. Uvedl to předseda představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek.

Škoda se tak vrací po letech na tradiční trh, kde jezdí stále stovky elektrických lokomotiv z Plzně a podle vicepremiéra a ministra infrastruktury tam mají dodnes výbornou pověst. „Pracují dobře, jsou velmi spolehlivé,“ dodal. Nové vlaky budou jezdit stovky kilometrů z Charkova směrem na Kyjev a po evropském šampionátu také do Doněcku a Dněpropetrovsku. Uvedl, že Ukrajina chce nakoupit stovky nových vlaků.

„Se Škodovkou nyní projednáváme možnosti společné výroby vlaků na Ukrajině,“ řekl Kolesnikov. Jednání o spolupráci, tedy o tom, co by se vyrábělo v Česku a co na Ukrajině, by měla vyvrcholit za dva měsíce.

Ukrajina s významnou železniční sítí je podle obchodního ředitele Škody Transportation Jaromíra Jelínka pro Škodovku velmi významným partnerem a je velmi pravděpodobné, že bude mít zájem o další hotové soupravy z Česka. „Záleží ale hodně na tom, jakou referenci získají první dva vlaky,“ dodal.

První soupravu nyní převezou do Charkova, kde podstoupí homologační proces. Druhý vlak, který už je hotový, by měl být expedován za tři týdny. Podle šéfa Ukrajinských železnic Volodymyra Kozaka půjde o jednu z vlajkových lodí železniční flotily Jižní dráhy. Kapacita vlaku je 645 sedících, včetně stojících činí 1200 lidí.

Moderní vybavení vlaku zahrnuje bistro vůz, komunikační zařízení, klimatizaci i připojení k internetu. V každém z vozů je čtveřice obrazovek s filmy nebo televizními přenosy. Kamerový systém umožňuje posádce vlaku sledovat dění uvnitř. Cestující mohou průvodčí a strojvedoucího kontaktovat pomocí komunikačního systému. Vnější „antigraffiti nátěr“ brání poškození vozů.