Škoda Vision 7S: Automobilka představila koncept elektrického SUV

Škoda Vision 7S

Škoda Vision 7S Zdroj: Škoda

Škoda Vision 7S
Škoda Vision 7S
Škoda Vision 7S
Škoda Vision 7S
Škoda Vision 7S
31
Fotogalerie

Automobilka Škoda představila koncept elektrického SUV, které nese prvky budoucího designového jazyka. Prozrazuje však i zajímavá čísla.

Jak už tušíte z názvu, Škoda Vision 7S je vizí sedmimístného elektrického SUV, které má ukázat hlavní prvky nového designového jazyka mladoboleslavské značky. Zároveň jde o největší škodovku všech dob, koncept s délkou přes pět metrů hravě překonává i SUV Kodiaq (4697 mm). Technické parametry jsou tentokrát druhořadé, přesto tvůrci zmiňují alespoň nějaké. Vision 7S dostává 89kWh akumulátor, který lze dobíjet výkonem až 200 kW. Dle metodiky WLTP by auto mělo zvládnout přes 600 kilometrů na jedno nabití.

Nová tvář a recyklované pneu

Ale pojďme zpátky k designu. Vision 7S se vyznačuje novým vzhledem, jehož hlavním poznávacím znakem je příď s maskou Tech-Deck Face, kde standardní lamely nahrazuje tmavé sklo zakrývající senzory vozu. Zároveň je maska plošší a širší. Všimnout si můžeme také nápisu Škoda, jenž nahrazuje tradiční logo s okřídleným šípem a hravou grafickou úpravou se povedlo zakomponovat i háček nad prvním písmenkem. Proměnila se i přední a zadní světelná technika, která našla inspiraci v písmeni T.

Škoda Vision 7S SUV

Video placeholde
• Škoda Auto

Výrazným prvkem studie jsou rovněž robustní nárazníky a obložení podběhů kol. Ty jsou vyrobeny z odolných recyklovaných kusů starých pneumatik. Vpředu i vzadu najdeme vertikálně uspořádané otvory. Za zmínku stojí ovládací prvek lakovaný v zářivě oranžové barvě umístěný uprostřed předního i zadního nárazníku. Ten lze vytáhnout jako háček a v případě nouze tím zvenčí bezpečně přerušit tok vysokonapěťového proudu ve voze. Kola mají průměr dvaadvacet palců a zcela nové zelené lakování se jmenuje Explorer. Mimochodem jde o první škodovku s matnou barvou karoserie.

Odpočinek u filmu

Pojďme mrknout na interiér. Že je vám materiál použitý na podlaze povědomý? I ten je tvořen z recyklovaných kusů starých pneumatik. Krom toho designéři vyzdvihují nepoužití kůže a naopak hojnou účast udržitelných zdrojů. V konceptu najdeme šest plnohodnotných sedadel, sedmé místo zastupuje inovativní dětská autosedačka umístěna proti směru jízdy ve středové konzole před druhou řadou sedadel. Vzadu se pak nachází kamera snímající dítě, její obraz si můžete promítnout na obrazovku infotainmentu. A proč že je dětská autosedačka umístěna právě zde? Podle řady výzkumů jde o nejbezpečnější místo v autě. Zároveň je k dítěti z druhé řady snadný přístup. Otázkou však zůstává, jestli se takový prvek objeví v sériové produkci. Spíše bychom se přikláněli ke klasické druhé lavici a dalším dvěma místům ve třetí řadě.

Celý článek najdete zde >>>

Škoda Vision 7S: video z ateliéru

Video placeholde
• Auto.cz