Škrty na dráze: Nový šéf má brát jen 250 tisíc

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

Nový generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený bude mít o polovinu nižší plat než jeho předchůdce Petr Žaluda. Jeho platový základ bude 250 tisíc korun, o nových odměnách rozhodla dozorčí rada společnosti.

Platy manažerů Českých drah klesnou. „O polovinu budou novému řediteli sníženy i odměny. Podle podobného poměru se co nejdříve mají upravit i platy nejvyššího managementu,“ uvedl ministr v demisi Žák. Dozorčí rada nyní od Zeleného očekává, že podobně sníží odměny managementu.

Předseda dozorčí rady Zdeněk Žemlička upřesnil další detaily smlouvy, která je uzavřena do konce roku. „Snížili nebo dokonce vypustili jsme i mnoho benefitů, díky kterým měl minulý generální ředitel ve výsledku plat přesahující milion korun. Na polovinu jsme ze 24 snížili počet měsíců, ze kterých se vypočítává odstupné,“ řekl serveru Ihned.cz Žemlička.

Změnu vedení ČD odstartovalo koncem července odvolání představenstva společnosti v čele s Žaludou. Následně dozorčí rada jmenovala nové představenstvo, které Žaludu odvolalo i z funkce generálního ředitele. Žaluda, který dostane odstupné ve výši 12 milionů korun, vedl dráhy od února 2008, nejdéle v historii.