Slovenské mýto je už byznysem Petra Syrovátka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Spolumajitel skupiny S group holding, která vlastní i liberecký Syner, Petr Syrovátko definitivně ovládl slovenské mýto. Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) povolil českému podnikateli transakci, kdy přes holandskou firmu Sevenra koupil 90procentní podíl ve firmě Ibertax, která je většinovým akcionářem firmy SkyToll. Ta od roku 2010 vybírá mýto na 2400 kilometrech slovenských silnic. Na rozdíl od českých mýtných bran ale používá elektronický systém.

Už při květnovém oznámení transakce Syrovátko prohlásil, že na Slovensku kupuje perspektivní byznys. „Slovenský mýtný systém je technicky úspěšný projekt s jasným byznys modelem. Je to z mého pohledu stabilní investice s rozvojovým potenciálem do budoucnosti,“ řekl Syrovátko. Loni na mýtném firma vybrala v přepočtu 3,9 miliardy korun. Za první půlrok letošního roku to bylo 1,89 miliardy korun.

Firma SkyToll je v Česku známá jako někdejší konkurent rakouské firmy Kapsch, která nakonec v Česku vyhrála tendr na výběr mýta. Koncem roku 2010 proti nabídce Kapsch za 4,8 miliardy korun přišla SkyToll s nabídkou o 1,2 miliardy levnější. Podle SkyTollu mikrovlnné řešení Kapsche nedokáže efektivně zpoplatnit silnice nižších tříd a zabránit objíždění zpoplatněných úseků. Nakonec jako jediný uchazeč, který splnil podmínky tendru, zbyl v Česku Kapsch.

Na Slovensku si obě firmy role prohodily. Ve slovenském tendru zase jako jediný zájemce zbyl slovenské vládě právě SkyToll. A s nejdražší nabídkou. Proti ceně SkyTollu 852 milionů eur tři vyřazení konkurenti požadovali méně, nejlevnější jen 630 milionů. Mýtným tendrem se zabývá i Evropská komise za porušení soutěžních pravidel. Podle slovenských médií je žaloba komise proti Slovensku pravděpodobná a měla by padnout v nejbližších týdnech.

Syrovátko ale o investici nemusí mít strach. Případná žaloba u Evropského soudního dvora by tendr nejspíš nezrušila, jen by otevřela vyřazeným uchazečům cestu k odškodnění.