Slovenské řidiče drtí drahý benzin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vysoké ceny benzinu snížily jeho prodej na Slovensku na nejnižší úroveň za posledních nejméně šest let. Odbyt benzinu za první čtyři měsíce letošního roku klesl meziročně o 6,5 procenta, proti předkrizovému roku 2008 se propadl až o pětinu.

Slovensko má v porovnání se sousedními zeměmi kvůli vysokým daním nejdražší benzin. Mnoho obyvatel z příhraničních oblastí proto jezdí tankovat například do Rakouska, Polska nebo Maďarska. Litr nejžádanějšího benzinu Natural 95 stojí v zemi v průměru 1,54 eura (39,70 korun), což je o zhruba 3,50koruny více než v Česku. Vůbec nejdražší byl benzin v zemi pod Tatrami v dubnu, kdy se jeho cena vyšplhala na 1,6 eura za litr.

Od ledna do konce dubna se na Slovensku prodalo 174,26 milionu litrů benzinu. Ve srovnání s minulým rokem tak motoristé každý den koupili v průměru o 100 tisíc litrů benzinu méně. Zatímco zájem o benzin v zemi klesá, prodej nafty podpořilo snížení spotřební daně před dvěma lety. K její vyšší spotřebě na Slovensku podle portálu přispívá i to, že se zvyšuje počet vozů s naftovým motorem, jejichž spotřeba je nižší než u srovnatelných aut na benzin. S odvoláním na informace Slovenské asociace petrolejářského průmyslu a obchodu to dnes napsal portál natankuj.sme.sk.

Loni pokračoval trend poklesu spotřeby benzinu i v Česku. Dodávky na český trh se proti roku 2010 snížily o 3,5 až čtyři procenta, spotřeba nafty stagnovala.