Sobotka: Stavba úseku R55 u Bzence by mohla začít v roce 2019

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Stavba rychlostní komunikace R55 v úseku od Starého Města na Uherskohradišťsku přes Moravský Písek až po Bzenec na Hodonínsku by mohla začít v roce 2019. Při návštěvě Moravského Písku řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pokud vše půjde dobře, mohla by podle Sobotky nová silnice odlehčit dopravě v okolních obcích už v roce 2022. Sobotka zdůraznil, že bude důležitá spolupráce obcí s Ředitelstvím silnic a dálnic při vykupování pozemků od lidí pro stavbu komunikace.

Rychlostní silnice R55 má propojit Olomouc, Přerov, Hulín, Otrokovice, Uherské Hradiště, Hodonín a Břeclav. V Hulíně se kromě toho potká s dálničním spojením na Brno, v Břeclavi potom naváže na D2 ve směru na Slovensko. V současnosti jsou však hotové jen tři části silnice na severu mezi Zlínským a Olomouckým krajem, v Jihomoravském kraji se zatím nestavělo.

Podle Sobotky je na úseky v okolí Moravského Písku a Bzence vydáno územní rozhodnutí. „Ředitelství silnic a dálnic může nyní pracovat na přípravě stavebního povolení. Jakmile ho získá, může zahájit soutěž. Při optimistické variantě je možný začátek stavebních prací těchto úseků v roce 2019,“ uvedl Sobotka.

Doplnil, že by vše mělo trvat dva až tři roky. Za tu dobu by se mohly pohnout směrem kupředu i další úseky ve Zlínském kraji ve směru od Otrokovic a Starého Města, ale také na druhé straně od Bzence k Hodonínu.

Dobrá zpráva pro region

Rychlostní komunikace by podle Sobotky dopravě odlehčila, přestože by nebyla hotová celá. „Silnice by nevedla odnikud nikam, ale navazovala by na stávající komunikace tak, aby odvedla provoz z Moravského Písku, Bzence, ale i nedalekého Veselí nad Moravou,“ řekl Sobotka.

„Je to pro nás dobrá zpráva. O stavbě se mluví už desetiletí, ale nic se neděje. Přitom to u nás odlehčí dopravě. Denně obcí projede 6šest tisíc aut,“ řekla Hana Habartová (ČSSD), starostka Moravského Písku, ve kterém žije přes dva tisíce obyvatel. V nedalekém Veselí žije obyvatel přes 11 tisíc lidí a ve Bzenci kolem 43 tisíc občanů.

Podle Sobotky může mít vznik R55 také vliv na zlepšení situace v oblasti nezaměstnanosti, kterou má Hodonínsko vysokou. „Pokud v místě chybí dálniční spojení nebo rychlostní komunikace, zájem zahraničních investorů a podnikatelů o oblast výrazně klesá. Máme zkušenost, že pokud zlepšíme dopravní dostupnost, má to pozitivní efekty na zaměstnanost,“ doplnil Sobotka.

Dodal, že nová silnice může napomoct i životnímu prostředí v obcích a bezpečnosti obyvatel například v podobě menšího počtu nehod ve městech.