Sobotka: Zpoždění ve výstavbě silnice R35 brzdí i rozvoj Iveca

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Vláda bude usilovat o co nejrychlejší výstavbu rychlostní silnice R35 v Pardubickém kraji. Komunikace by nejen odlehčila dálnici D1, ale napomohla by také rozvoji firem v regionu, řekl po návštěvě výrobce autobusů společnosti Iveco Czech Republic ve Vysokém Mýtě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„R35 do značné míry limituje i rozvoj Iveca, protože potřebuje transportovat, dovážet od subdodavatelů a kapacita na R35 je dnes velký problém,“ uvedl Sobotka.

Na prvních dvou úsecích silnice v regionu Opatovice - Časy a Časy - Ostrov je podle údajů Ředitelství silnic a dálnic vykoupeno zhruba 80, respektive 50 procent potřebných pozemků pro výstavbu. V letošním roce by měla být dokončena stavba třetího patra mimoúrovňové křižovatky u Opatovic nad Labem. Podle Sobotky by mohla být výstavba R35 zahájena koncem příštího roku.

Rychlostní silnice R35Rychlostní silnice R35 | RSDMimoúrovňová křižovatka u Opatovic nad Labem

„Je to problém i pro další firmy v regionu. Současná silnice I/35 není nafukovací a vláda může nejvíce podpořit rozvoj Pardubického kraje právě tím, že urychlíme výstavbu R35,“ řekl Sobotka.

Výstavba R35 se v Pardubickém kraji připravuje mnoho let, zatím se dostavuje jen tříúrovňová křižovatka u Opatovic na Labem na Pardubicku.

Po dokončení v celé délce má komunikace vést z Liberce přes Hradec Králové, kolem Vysokého Mýta a Litomyšle a pak dál na Moravu. Má se stát alternativou přetížené dálnice D1. Náklady v Pardubickém kraji se odhadují na zhruba 34 milionů korun.