SOR Libchavy chce dodávat autobusy do Kosova

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: sor.cz

Hlavní město Kosova Priština letos investuje do obnovení infrastruktury. V rámci projektu plánuje nakoupit až dvě stě autobusů pro hromadnou dopravu. Jak se E15.cz podařilo zjistit, ve hře je i český výrobce autobusů SOR Libchavy. Firma, kterou ovládá finanční skupina J&T, jednání o zakázce potvrdila.

Zástupce obchodního ředitele pro export SOR Libchavy Jindřich Chudý podrobnosti o zakázce nesdělil, avšak to, že s dodavatelem pro Kosovo jednají, potvrdil. To, nakolik je dodávka dvě stě autobusů do Prištiny reálná, je prý v současné fáze obchodního jednání předčasné prognózovat.

O zakázku se podle informací E15.cz zajímají taky společnost Volvo Trucks, která vyrábí a dodává hybridní autobusy a slovinský TAM Durabus.

Bauliga v čele s Křetínským

V případě, že by zakázku získala SOR Libchavy, šlo by o další úspěch firmy v krátkém čase. Vloni totiž uspěla v tendru dopravního podniku v slovenských Košicích. Do letošního září tam dodá 137 autobusů v celkové hodnotě 735 milionů korun.

SOR v tendru porazil polskou společnost Solaris, která v elektronické aukci nabídla vyšší cenu než vítězná firma. Slovenská média v minulosti spekulovala, že podmínky soutěže zvýhodnili právě českého výrobce, jehož vlastníkem je finanční skupina J&T. SOR Libchavy od roku 2005 ovládá konsorcium různých investorů - Bauliga - v čele právě s J&T.

SOR Libchavy dodá stovku autobusů do Bratislavy