Španělsko chystá privatizaci největšího provozovatele letišť

Madridské letiště Barajas

Madridské letiště Barajas Zdroj: CC BY-SA 2.0: Javier Rodriguez

Dlouho plánovaná privatizace španělského provozovatele letiště AENA konečně získává konkrétnější podobu. Madrid prodá až 49 procent akcií ve společnosti, která je největším provozovatelem letišť na světě.

Odborníci předpokládají, že vláda by prodejem necelé poloviny podniku mohla získat asi 2,2 miliardy eur (60,3 miliardy korun), vzhledem k dluhu podniku, který se pohybuje kolem 11,5 miliardy eur.

AENA má podíl ve 46 letištích ve Španělsku a ve více než dvacítce letišť v zahraničí. Hodnota podniku, který se loni vymanil z několik let trvajících ztrát, se odhaduje až na 16 miliard eur (skoro 440 miliard korun). Firma nedávno dokončila dvouletý ozdravný plán, v rámci kterého se zbavila pětiny zaměstnanců.

Vláda prodá 28 procent v podniku ve veřejné nabídce na španělské burze. Dalších 21 procent hodlá nabídnout v aukci dlouhodobým investorům, oznámila ministryně rozvoje Ana Pastorová. O finančních detailech ministryně nehovořila.

Někteří vládní činitelé nesouhlasí se snižováním kontroly státu ve strategických podnicích. Činitelé v některých ze 17 španělských autonomních oblastí se přitom chtějí podílet na správě svých letišť, aby zabránili zvyšování poplatků.

Madridští zdravotníci se brání privatizaci, nabízejí rezignace