Spojené státy a Kuba se předběžně dohodly na obnovení leteckého spojení

Americký prezident Barack Obama s kubánským vůdcem Raúlem Castrem

Americký prezident Barack Obama s kubánským vůdcem Raúlem Castrem Zdroj: ctk/ap

Spojené státy a Kuba uzavřely dohodu o obnovení pravidelného leteckého spojení mezi oběma zeměmi. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničí. O konkrétních podmínkách dohody budou nyní jednat s Havanou americké letecké společnosti. Potrvá ale několik měsíců, než budou lety obnoveny, uvedla agentura AP.

„Americké zákony nadále zakazují cesty na Kubu za účelem turistiky, užší vztahy v rámci komerčních leteckých aktivit však usnadní rozvoj povolených cest mezi oběma zeměmi, což je zásadní bod politiky prezidenta (Baracka Obamy) vůči Kubě,“ uvedlo v dnešním prohlášení americké ministerstvo zahraničí.

Mezi Spojenými státy a Kubou nyní existuje přímé letecké spojení jen formou charterové dopravy. Pro cestující to například znamená kupovat drahé letenky a podstupovat přísné kontroly, které je nutí být na letišti čtyři hodiny před odletem.

Podle pracovníka příslušného oddělení amerického ministerstva zahraničí Thomase Engleho se Spojené státy a Kuba dohodly na 110 zpátečních letech amerických aerolinek ze Spojených států denně. Z toho bude dvacet do metropole Havany a deset na každé z ostatních devíti mezinárodních letišť na Kubě, uvedla agentura Reuters.

Obnovení diplomatických vztahů

Washington a Havana po více než 50 letech napjatých vztahů obnovily letos v červenci diplomatické vztahy. V posledních měsících Spojené státy uvolňují vůči Kubě některá omezení, americké podniky například smějí na ostrově zakládat kanceláře. Obě země před týdnem uzavřely dohodu o obnovení poštovních služeb.

Hlavním cílem jednání obou zemí je nyní odbourání hospodářského embarga, které Spojené státy uplatňují vůči komunistické Kubě od roku 1960. Zavedly je v reakci na znárodnění majetku, který patřil americkým firmám a občanům. O dva roky později Spojené státy embargo výrazně zesílily, takže v jeho rámci byla zakázána většina obchodu s Kubou i cest na ostrov.