Správa železnic je poprvé v zisku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Správa železniční dopravní cesty(SŽDC) loni vykázala zisk dvě miliardy korun. Je to poprvé, kdy nebyla ve ztrátě. Provozní zisk přesáhl šest miliard korun. Novinářům to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Zlepšení státní organizace dosáhla snížením nákladů na provoz budov a komunikační technologie. Podnik také uspořil na mzdách zhruba 500 milionů korun, když propustil 1100 zaměstnanců. Nyní jich má 18 tisíc a plánuje další snížení počtu na 17 500.

Cílem SŽDC v letošním roce je udržení kladného hospodářského výsledku i přes snížení neinvestiční dotace o 11 procent, tedy o 0,5 miliardy korun. Na investice chce správa letos vložit 8,6 miliardy korun. Budou směřovat především do 3. a 4. koridoru, ale také do některých akcí na prvním koridoru.

SŽDC chce letos uzavřít s Českými drahami dohodu o majetkovém vyrovnání. Do dvou měsíců by se mělo dojednat převedení pozemků pod kolejemi, některé úseky traťových částí a technologické budovy, které SŽDC potřebuje ke své činnosti. Celkem se jedná o majetek v hodnotě jednotek miliard korun.

„Probíráme i scénář, jakým způsobem by SŽDC mělo převzít železniční staniční budovy,“ řekl Pavel Habarta pověřený řízením SŽDC.