Stát vybral na mýtném méně, kvůli ekologičtějším kamionům čeká další propad

Mýtná brána

Mýtná brána Zdroj: Rasch Jan/Euro

Na mýtném od kamionů stát loni vybral 8,55 miliardy korun, což je pokles proti předloňské rekordní úrovni 8,68 miliardy korun. Po zpoplatněných dálnicích sice jezdilo víc kamionů, ale dopravci dávali přednost ekologičtějším vozidlům splňujícím emisní normu Euro 5.

Za sedm let fungování mýtného systému se podle něj vybralo celkem 49,2 miliardy korun. Aktuálně je v mýtném systému registrováno přes 680 tisíc uživatelů, z nichž 12 procent připadá na menší nákladní vozidla s hmotností do 12 tun. Na výběrech se proto dominantně podílejí těžší kamiony s hmotností přesahující 12 tun, které platí 88 procent celkového mýta, uvedl mluvčí. Autobusy přispívají na vybrané mýto jedním procentem.

Nejsilnějším dnem loňského roku bylo úterý 29. října, tedy den po státním svátku, kdy se vybralo 36,659 milionu korun za jediný den. Nejvýnosnějším týdnem byl týden mezi 21. a 27. říjnem a nejvýnosnějším měsícem byl říjen.

„Pokud nedojde v začínajícím roce ke změnám v tarifní politice, pokračující obměna vozového parku bude dále snižovat výběry mýta, a to i přesto, že oživující se hospodářství přinese rostoucí počet kamionů na dálnicích,“ uvedl mluvčí mýtného systému MYTO CZ David Šimoník. Navíc se neplánuje ani výrazný přírůstek nových dálnic.