Stávka Lufthansy zasáhne tři letiště, nevzlétnou stovky strojů

Lufthansa

Lufthansa Zdroj: profimedia.cz

Německá letecká společnost Lufthansa kvůli stávce palubního personálu na letišti ve Frankfurtu zrušila již více než 100 letů, převážně na krátké a střední vzdálenosti. Jsou mezi nimi i spoje s Prahou. (Foto ČTK)
Osmihodinová stávka kvůli novým mzdovým dohodám má skončit ve 13:00 SELČ. Odbory však varovaly, že pokud vedení nesplní jejich požadavky, budou ve stávkách pokračovat.  (Foto ČTK)
Lufthansa zatím zrušila 110 letů na krátké a středně dlouhé vzdálenosti a očekává, že bude muset zrušit i několik letů na dlouhé vzdálenosti. Stávka sice skončí hodinu po poledni, dopad na lety však bude mít celý den, varovala Lufthansa. Frankfurt je nejvytíženějším letištěm v Německu. (Foto ČTK)
Šéf odborového svazu UFO, který zastupuje palubní personál Lufthansy, Nicoley Baublies v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Bayerischer Rundfunk uvedl, že dnešní stávka může být jen začátkem dalších akcí, pokud vedení aerolinek nesplní jejich požadavky.  (Foto ČTK)
Odbory jednaly s vedením 13 měsíců a požadují zvýšení mezd a záruku pracovních podmínek. Dnes mají odbory také rozhodovat, zda podniknou podobnou akci i v sobotu a zda stávky rozšíří i na další letiště.  (Foto ČTK)
6
Fotogalerie
Palubní personál největší německé letecké společnosti Lufthansa dnes rozšířil stávku za mzdové požadavky na tři letiště v Německu. Od rána na osm hodin přerušil práci na berlínském letišti Tegel a ve Frankfurtu nad Mohanem. Od 13:00 SELČ do půlnoci omezení čekají také Mnichov. Odborový svaz UFO očekává, že jen v Berlíně a Frankfurtu protest postihne 400 letů.

Palubní personál Lufthansy stávkoval osm hodin už v pátek ve Frankfurtu. Tehdy vypadlo 190 letů a na zemi zůstalo 26 tisíc cestujících. Stejný počet letů Lufthansa zrušila na největším německém letišti i dnes.

Vedle vnitroněmeckých a kontinentálních letů odboráři svůj protest tentokrát rozšířili na dálkové trasy. Ve spojení s Českem dnes vypadnou čtyři lety; dva přílety a dva odlety do Frankfurtu.

UFO požaduje pro více než 18 tisíc letušek a stevardů zvýšení mezd o pět procent. Aerolinky nabídly 3,5 procenta. Odborářům se také nelíbí přesun zaměstnanců do partnerských za nižší plat, který je úsporného programu aerolinek, a využívání smluv na dobu určitou. V pondělí UFO pohrozil plošnou stávkou, pokud Lufthansa nevyjde odborářům vstříc.