Stávka strojvůdců Deutsche Bahn skončila. Potíže přetrvávají

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn Zdroj: ctk/DPA

Stávka strojvůdců největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn skončila, cestující ale musí nadále počítat se zpožděními a s výpadky vlaků na dálkových i regionálních trasách v celém Německu. Běžný provoz bude obnoven během středy, uvedly Deutsche Bahn.

Stávka, která začala v úterý ve 21:00 SELČ, ochromila železniční dopravu po celém Německu. Nejvíc zasáhla regionální a městskou dopravu v okolí velkých železničních uzlů Berlín, Hamburk a Frankfurt nad Mohanem.

Strojvůdci stávkovali za zvýšení mezd o pět procent a za zkrácení pracovní doby o dvě hodiny. Deutsche Bahn označují jejich požadavky za nesplnitelné a nabízejí zvýšení platů o dvě procenta.

Stávka má velkou podporu mezi členy GDL. V referendu, které se uskutečnilo minulý týden, pro uspořádání protestu hlasovalo 91 procent strojvůdců zastoupených v odborech.

Požadují zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. Nyní se průměrný roční plat německých strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 a 46 tisíci eury (998 tisíc a 1,27 milionu korun). Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.