Středoasijské republiky propojila tisíc kilometrů dlouhá železnice

Železnice v Íránu (ilustrační foto)

Železnice v Íránu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 3.0: myself; Wikimedia

Prezidenti Kazachstánu, Turkmenistánu a Íránu Nursultan Nazarbajev, Gurbanguli Berdymuhamedov a Hasan Rúhání dnes oficiálně zahájili provoz Severojižní železnice na východním pobřeží Kaspického moře. Trať, která propojila všechny tři středoasijské republiky, těmto zemím výrazně usnadní přístup k blízkovýchodním a jihoasijským trhům.

„Toto je náš první krok,“ prohlásil během slavnosti na íránsko-turkmenském pomezí Rúhání. Íránský prezident během ceremonie spolu se svými kolegy z Kazachstánu a Turkmenistánu symbolicky utáhli šrouby na posledním úseku stavby. „Trať sníží náklady na dopravu a zefektivní obchodování,“ dodal Rúhání.

Železniční úsek mezi městy Uzen, Bereket a Gorgán, který je dlouhý 925 kilometrů, stavěly všechny tři země společně. Dohoda o vybudování nového spojení byla uzavřena v roce 2007, o dva roky později se začalo stavět.

Prozatím je přepravní kapacita trati stanovena na pět milionů tun nákladu ročně, později se bude rozšiřovat až na 20 milionů tun ročně. Dosažení tohoto cíle se předpokládá v roce 2020. Náklady na vybudování železnice nebyly stanoveny, zdroje citované portálem listu Daily Mail ale částku odhadují na dvě miliardy dolarů (45 miliard Kč).