Strojvůdci v Německu se dohodli na okamžitém ukončení stávky

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn Zdroj: ctk/DPA

Stávka na německé železnici dnes skončí. Po nočních vyjednáváních to časně ráno oznámily vedení dopravce Deutsche Bahn (DB) a Odborový svaz strojvůdců (GDL). Obě strany se také dohodly, že zahájí jednání přes zprostředkovatele o řešení sporu o pracovní podmínky.

Společnost DB oznámila, že pracuje na obnovení pravidelného jízdního řádu, zatím není jasné, kdy začne platit. „Stávka svazu GDL bude ukončena k dnešním 19:00,“ uvedl v tiskovém prohlášení odborový svaz. Protestní akce začala v úterý v nákladní dopravě, ve středu se k ní připojili i strojvůdci osobních vlaků.

„Ulevilo se nám, naši zákazníci a spolupracovníci si mohou oddechnout,“ řekl novinářům Ulrich Weber z vedení Deutsche Bahn. „DB nyní s vysokým nasazením pracují na tom, aby bylo možné vrátit se k normálnímu jízdnímu řádu,“ uvedl s tím, že podrobnosti o obnovení plného provozu budou známy odpoledne.

Obě strany se dohodly, že příští týden ve středu zahájí jednání přes zprostředkovatele, které potrvá přinejmenším do 17. června. Svaz GDL slíbil, že do konce jednání žádnou další stávku nevyvolá. Jako prostředníci by měli v rozhovorech vyjednávat za vedení DB bývalý braniborský zemský premiér Matthias Platzeck, za svaz GDL současný durynský zemský premiér Bodo Ramelow.

Devátá od podzimu

Nynější stávka byla již devátá od loňského podzimu. Kvůli ní jezdila v Německu jen třetina dálkových vlaků a polovina regionálních spojů. Protestní akce postihla i spojení Prahy s Berlínem.

Svaz GDL stávku stejně jako předchozí protestní akce vyhlásil kvůli sporu s vedením DB o pracovní podmínky. Strojvůdci žádají zvýšení platů o pět procent, zkrácení týdenní pracovní doby a omezení přesčasů na maximálně 50 hodin ročně. Svaz GDL navíc usiluje o větší roli v rámci společnosti, když chce kromě strojvůdců zastupovat i průvodčí, personál jídelních vozů a posunovače. Stávka byla původně časově neomezená.