Studie: Aerolinky budou potřebovat tisíce pilotů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: Shai Barzilay via Flickr

Letečtí dopravci budou muset potřebovat dalších 558 tisíc pilotů v průběhu příštích dvaceti let, pokud budou chtít udržet krok se vzrůstající poptávkou po cestování letadlem. Ve své analýze to předpovídá společnost Boeing.

Studie Boeingu uvádí, že v příštích 20 letech bude potřeba dodat na trh kolem 38 tisíc letadel. Přední výrobce letounů vychází z dlouhodobé poptávky po letecké přepravě. Na základě toho odhadla požadovaný počet pilotů. Podel statistik magazínu Flyer je v současné době po celém světě na 130 tisíc pilotů.

V souvislosti s rostoucí leteckou dopravou bude třeba přijmout také více než 600 tisíc leteckých techniků, kteří by letadla udržovali v provozu, uvádí Boeing.

Nejvíce poroste Asie, nejméně Rusko a SNS, tvrdí studie

Největší poptávku obecně předpovídá Boeing dálnému východu, kde bude třeba vytvořit 226 tisíc nových pilotů a 238 tisíc techniků. Pro další efektivní růst bude Evropa prý potřebovat 95 tisíc pilotů a více než 113 tisíc techniků. Střední Východ na pokrytí rostoucí poptávky v následujících dvou dekádách bude potřebovat 60 tisíc pilotů a zhruba 66 tisíct technického personálu.

Nejmenší růst letecké přepravy se očekává v regionu Latinské Ameriky (47 tisíc pilotů a zhruba stejný počet techniků) a Rusko a Společenství nezávislých států (17 tisíc pilotů a 22 tisíc technického personálu).

Poptávka po pilotech roste soustavně několik let. V roce 2015 se poptávka zvýšila o čtyři procenta ve srovnání s odhady provedenými v roce 2014. obdobně rostla také poptávka po technickém personálu.

„Pokrytí globální poptávky v následujících letech jedna firma určitě nezvládne,“ podotýká Sherry Carbaryová, viceprezidentka Boeing Flight Services. Na celém trhu musí podle jejích slov fungovat spolupráce výrobců letadel, leteckých společností, školicích organizací, regulačních agentur a dalších vzdělávacích agentur.

Letecká doprava budoucnosti – šetřím, šetříš, šetříme