Tankovací karty mají řadu výhod. Umějí i šetřit

Benzina ORLEN v České republice provozuje síť více než čtyř set čerpacích stanic

Benzina ORLEN v České republice provozuje síť více než čtyř set čerpacích stanic Zdroj: archiv

Karty, s nimž lze výhodně a hlavně kontrolovaně čerpat pohonné hmoty, dnes nabízí mnoho sítí čerpacích stanic. Představují výhody nejen pro řidiče z povolání, ale zejména pro jejich zaměstnavatele.

Výhodou pro řidiče je, že s sebou nemusí vozit hotovost. Kartami je obvykle možné platit i v cizině, a to nejen za palivo, ale například také za provozní kapaliny nebo za mytí vozu. Z pohledu fi rmy je výhodou zase to, že za kartou realizované čerpání neplatí hned, nýbrž zpětně za předem domluvené období, většinou měsíčně.

Možná ještě více oceňovaným benefitem firemních tankovacích karet je fakt, že firma má jejich prostřednictvím, respektive přes správu karet dokonalý přehled o tankování pohonných hmot do služebních aut, což je ten nejlepší nástroj pro snižování nákladů na provoz fi remního vozového parku. V neposlední řadě poskytuje systém správy tankovacích karet potřebné podklady pro zpracování daní – zákaznický portál za řidiče ukládá daňové doklady – účtenky.

„S naší Tankartou Business je například možné platit i mýto. Ale co všechno může řidič kartou platit, lze pro každou kartu individuálně nastavit v Zákaznickém portálu. Stejně tak i limit útraty, případně blokaci různých druhů sortimentu,“ vyzdvihuje možnost individuálního nastavení tankovacích karet Ladislav Béres, ředitel úseku pohonných hmot v Benzina ORLEN. Ta v České republice provozuje síť více než čtyř set čerpacích stanic Benzina a od roku 2019 rozšířila síť čerpacích stanic Benzina ORLEN i na Slovensko.

Zjednodušení evidence a kontrola nad spotřebou jsou zajímavými výhodami, ovšem praxe potvrzuje, že tím, co nás zajímá nejvíce, je finanční úspora. I tu firemní tankovací karty nabízejí, je však potřeba pochopit filozofii výpočtu slevy. Poskytovatel karty často nabízí buďto fixní úsporu, například 50 haléřů z litru dle ceníku konkrétní čerpací stanice, nebo se lze přihlásit k režimu tak zvané vyhlašované ceny. Což je cena, která platí po dobu jednoho týdne po celé České republice a sleva se držiteli karty odečítá z ní. I tuto možnost Benzina nabízí.

„Ve velkých městech nebo na dálnici bývá draho, ale v režimu vyhlašované ceny zaplatíte na všech našich čerpacích stanicích stejně. A pokud je cena na totemu benzinky nižší než cena aktuálně vyhlášená, zaplatíte za palivo nižší cenu,“ vysvětluje Ladislav Béres.

 

TŘI OTÁZKY PRO PETRU ŠKORPÍKOVOU, ŘEDITELKU OBCHODNÍHO ODDĚLENÍ PKB V BENZINA ORLEN

Kdo může kartu na čerpání pohonných hmot od Benziny využívat?

Tankartu Business poskytujeme firmám po standardním prověření jejich bonity. Ale třeba menším firmám, které nejsou schopny zajistit dostatečné ručení pro standardní fakturaci, umíme nabídnout možnost předplacení tankovacího kreditu. Platbu lze snadno provést online z bankovního účtu, v aplikaci anebo bankovní kartou či v hotovosti na každé čerpací stanici Benzina ORLEN.

Důležité je, že s kartou nemáte žádný závazek k odběru pohonných hmot a za držení karty si neúčtujeme žádné servisní ani registrační poplatky.

Nakolik lze používání karty přizpůsobit individuálním potřebám jejích uživatelů?

Právě k tomu slouží zákaznický portál na webu tankarta.cz. Tam je možné jednoduše nastavit parametry každé karty a v případě potřeby kartu třeba i zablokovat a znovu odblokovat. Tento zákaznický portál je ale především vynikajícím nástrojem pro kontrolu a řízení nákladů spojených s provozem firemních vozů. Na jednom místě máte k dispozici přehled všech tankování a transakcí, kompletní podklady a reporty do systémů knihy jízd a GPS aplikací, daňové doklady a mnoho dalších užitečných funkcí.

Kde jsou vaše tankovací karty akceptovány?

S Tankartou Business můžete se slevou tankovat na více než čtyřech stovkách čerpacích stanicíc Benzina ORLEN v České republice i na Slovensku. Zaplatit s ní ale můžete i na další více než tisícovce čerpacích stanic SHELL, OMV, EuroOil v celé ČR.