Tankování v Rakousku vyjde levněji, na Slovensku dráž

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Češi, kteří odjíždějí lyžovat do Rakouska, ušetří za nákup pohonných hmot, pokud budou tankovat v této zemi, a ne u českých pump. V dalších alpských zemích, které bývají cílem Čechů při cestě na jarní prázdniny, ale i na Slovensku, jsou však pohonné hmoty dražší než u českých čerpacích stanic. Vyplývá to z informací Evropského energetického portálu (EEP), německého autoklubu ADAC a společnosti CCS, která sleduje ceny benzinu a nafty v Česku.

Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 u českých stanic nyní činí 35,79 koruny za litr, nafta je o haléř levnější. U rakouských pump ušetří především majitelé vozů s dieselovým motorem, protože nafta v Rakousku průměrně stojí v přepočtu 34,50 koruny za litr. Cena benzinu v Rakousku je 35,52 koruny za litr.

O necelou korunu dražší benzin než u českých čerpacích stanic natankují řidiči ve Švýcarsku. Litr benzinu zde průměrně stojí v přepočtu 36,49 koruny. Nafta je ale ve Švýcarsku výrazně dražší než v Česku, litr je za 39,39 koruny.

Ceny nafty jsou nejbližší českým u čerpacích stanic ve Slovinsku a na Slovensku. Ve Slovinsku koupí řidiči litr nafty za 36,14 koruny, benzin tam ale stojí 38,94 koruny. U slovenských pump natankují řidiči naftu za 36,73 koruny za litr, benzin tam stojí 38,58 koruny za litr.

Nejdražší pohonné hmoty ze zemí, které bývají cílem cesty Čechů na lyžařskou dovolenou, jsou v Itálii. Za litr benzinu tam řidiči zaplatí v přepočtu 45,80 koruny. Litr nafty u italských čerpacích stanic stojí v přepočtu 43,95 koruny.

Aktuální ceny pohonných hmot(v korunách)

Aktuální ceny pohonných hmotAktuální ceny pohonných hmot | EEP, ADAC, CCS