Tendr na měření rychlosti na dálnicích neprošel, zrušil ho Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Ilustrační foto dálnice

Ilustrační foto dálnice Zdroj: CC BY 2.0: Vladislav Bezrukov via Flickr

Ilustrační foto stavby dálnice
2
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil zakázku Ředitelství silnic a dálnic na měření rychlosti na uzavírkách dálnic. Zakázka vypsaná v červenci loňského roku je za zhruba dvacet milionů korun, rozhodnutí úřadu je pravomocné.

Podle úřadu bylo v tendru několik chyb. ŘSD nepostupovalo podle zákona, když neposkytlo firmám zadávací dokumentaci o podrobnostech nezbytných pro účast v tendru. Zadávací dokumentace obsahovala na více místech údaje, které si vzájemně rozporovaly.

ÚOHS zrušil celou zakázku a zároveň ŘSD zakázal uzavřít s vítězem smlouvu. Obsahem zakázky byla dodávka pěti sad pro měření úsekové rychlosti v lokalitách probíhající dálniční rekonstrukce, včetně instalace, zprovoznění, servisu a demontáže.

Jedná se o systém instalovaný na stávajících mýtných branách a mobilních konstrukcích, který bude automaticky zaznamenávat projíždějící vozidla a vypočítávat jejich okamžitou a úsekovou rychlost.

Jedno výběrové řízení na firmu, která měla ŘSD dodat systém pro měření rychlosti na vybraných úsecích dálnic, zrušil antimonopolní úřad už loni v červnu. Tehdy úředníci Ředitelství silnic a dálnic vytkli, že při stanovení podmínek tendru vytvořilo překážky hospodářské soutěže a porušilo zásadu zákazu diskriminace.

Stanovené parametry odpovídaly pouze parametrům routeru Cisco, který tím byl zvýhodněn před ostatními. ŘSD tehdy rozhodnutí úřadu respektovalo a uvedlo, že vyhlásí novou soutěž s upravenými podmínkami. ŘSD se zatím nevyjádřilo, zda jde o tutéž věc.