Tendr na opravu ranveje pražského letiště vyhrál Strabag

Letiště Praha

Letiště Praha Zdroj: Letiste Praha

Ze soutěže na generální opravu hlavní vzletové a přistávací dráhy Letiště Praha vzešla jako vítěz stavební společnost Strabag. Uspěla přitom s nabízenou cenou 360 milionů korun, předpokládaná cena při vypisování tendru byla 550 milionů. Obě strany nyní stojí před podpisem smlouvy.

„Ukázalo se, že i nadále trvá významná stagnace stavebních aktivit, což nám nahrálo,“ řekl deníku E15 ředitel letiště Jiří Pos. Významné snížení ceny v soutěži prý letišti umožní, aby sloučilo druhou a třetí fázi rekonstrukce do jedné stavební sezony. Té letošní. První část oprav už má dráha za sebou, loni v létě je provedla firma Skanska.

Původně se přitom počítalo, že další etapa proběhne letos a poslední až příští rok. „Byl rovněž velký tlak obcí z okolí, aby se opravy uskutečnily všechny najednou během letoška a rekonstrukce se neprotahovala do příštího roku,“ doplnila mluvčí letiště Eva Krejčí. Sloučením dvou etap se ale práce protáhnou na čtyři a půl měsíce místo plánovaných tří měsíců. Dělníci dráhu zablokují od 15. května do konce září.

Oproti loňsku přitom nebude možné ranvej používat ani ve zkrácené variantě. Letadla tak budou muset startovat a přistávat na vedlejší dráze, která je k hlavní kolmá. Hluk motorů pak obtěžuje obyvatele okolní husté zástavby. Letiště proto omezí noční provoz, od jedné hodiny do pěti umožní jen návrat charterových letadel od Kladna.

Téměř půl století stará ranvej vykazuje řadu poruch, na jejichž odstranění už nestačí každoroční pravidelná údržba. Na letišti proto dráze přezdívají babička. Ve škále závad dominují praskliny betonových desek, vylamování betonu nebo poškození asfaltového krytu.

Podle vedení letiště nelze s generální opravou čekat na novou paralelní dráhu, jejíž zprovoznění se plánuje na rok 2018. Generální oprava vyjde letiště výrazně levněji, než se původně čekalo. Stejně jako Strabag i Skanska loni nabídla o zhruba 200 milionů nižší cenu oproti předpokladům.