Tesla se stěhuje ze Silicon Valley do Texasu. Do místa, kde je nelegální

Tesla Gigafatory Berlín

Tesla Gigafatory Berlín Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Tesla Gigafatory Berlín
2
Fotogalerie

Tesla oficiálně přesune své sídlo z kalifornského Silicon Valley do Texasu. Na valné hromadě akcionářů americké automobilky to oznámil generální ředitel společnosti Elon Musk. Výrobu na západním pobřeží Spojených států podle něj ale firma zachová.

Novou centrálu staví firma v Austinu. Dosud má sídlo v srdci Silicon Valley, ve městě Palo Alto. Při oznámení Musk mimo jiné poukázal na to, že v Texasu jsou oproti Kalifornii nižší životní náklady zaměstnanců.

"S potěšením oznamuji, že přesouváme naše sídlo do Austinu,“ řekl podle agentury AFP Musk na čtvrteční valné hromadě akcionářů Tesly. Podle něj však firma západní pobřeží USA neopouští a naopak zde bude pokračovat v rozšiřování výrobních kapacit, včetně závodu ve Fremontu u San Franciska.

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub

Tento krok nicméně znamená, že domovem Tesly již nebude stát, kde jsou její vozidla velice oblíbená. Místo toho bude mít Tesla sídlo ve státě, kde svá auta nemůže legálně prodávat přímo spotřebitelům, píše portál Theverge.com.

Podnikatel se od začátku pandemie covidu-19 dostával do sporů s kalifornskými úřady kvůli koronavirovým restrikcím, které považoval za příliš přísné. Sám loni opustil Los Angeles a přestěhoval se do Texasu.

Kromě závodu v Texasu buduje Tesla také továrnu u Berlína, která bude její první v Evropě.